Στη μακροσκελέστατη λίστα με τους εχθρούς της Τουρκίας στις προσπάθειες που καταβάλει ο πρόεδρός της Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακάμψει η τουρκική οικονομία, προστέθηκαν τώρα και οι οίκοι αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση του οίκου Moody’s από Β1 σε Β2, πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.

Η βαθμολογία του οίκου Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε τελευταία φορά την Τουρκία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκεται τώρα μία βαθμίδα χαμηλότερα από αυτή του οίκου S&P Ratings και δύο χαμηλότερα από του Fitch. Η Τουρκία είχε βαθμολογία επενδυτικής διαβάθμισης από τους 2 από τους 3 μεγάλους οίκους αξιολόγησης, πριν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο… και δεν συρρικνώνεται επί του παρόντος, ωστόσο «υποβαθμίζουν ξανά τις αξιολογήσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη χθες μετά την ανακοίνωση του Moody’s. «Κάντε ότι θέλετε να κάνετε, οι βαθμολογίες σας δεν έχουν σημασία», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα μετά την αναθεώρηση του οίκου Fitch των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές από ουδέτερες, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό «οικονομική επίθεση».

«Η Τουρκία άξιζε πλήρως την επενδυτική διαβάθμιση όταν την δόθηκε το διάστημα 2011/13. Ωστόσο, η επιδείνωση της πολιτικής από τότε ήταν εκπληκτική -ιδιαίτερα η νομισματική πολιτική. Τώρα είναι δύσκολο να υποστηρίξει αυτές τις υποβαθμίσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναλυτής Τίμοθι Ας.

Η στάση των επενδυτών απέναντι στην Τουρκία άλλαξε όταν ο Ερντογάν ακολούθησε μια προσέγγιση που έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη πάνω από όλα. Η εξάρτηση από τα πιστωτικά κίνητρα έχει εκθέσει τα τρωτά σημεία της οικονομίας των 750 δισ. δολαρίων, τα οποία απέβησαν εις βάρος του πληθωρισμού και της αστάθειας της τουρκικής λίρας.

Οι ανταλλαγές swap της Τουρκίας, το χρέος σε τοπικό νόμισμα και η τουρκική λίρα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το β΄ τρίμηνο. Η γείτονα έχει ξοδέψει τα συναλλαγματικά της αποθέματα γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική αναπτυσσόμενη οικονομία φέτος, με τις κρατικές τράπεζες να παρεμβαίνουν στην αγορά, για να στηρίξουν τη λίρα καθώς διολισθαίνει σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Τα κυβερνητικά ομόλογα σε δολάριο έχουν επιστρέψει περί του 0,5% από τα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ πίσω σε σχέση με την απόδοση 2,4% των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Barclays.

Ωστόσο, οι αρχές έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια απόκλισης από τις ανορθόδοξες πολιτικές οι οποίες επιδεινώνουν τις εκροές ξένων κεφαλαίων.

Το σκεπτικό του οίκου Moody’s για την απόφασή του περιελάμβανε την ανησυχία σχετικά με το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας, την αυξανόμενη δολαριοποίηση και τη διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων, κάποτε η κινητήρια δύναμη της τουρκικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης ότι η επιστροφή της Τουρκίας στην ανάπτυξη μετά το σοκ του τρέχοντος έτους δεν θα είναι αρκετή «για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην ανοδική πορεία του χρέους των πρωτογενών ελλειμμάτων περίπου στο 2% και την αυξανόμενη επιβάρυνση των τόκων».