Την στήριξη της G7 θα επιδιώξουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (217 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν να διερευνηθεί προσεκτικά η επιλογή του έκτακτου φόρου, παρά το εύρος των πολύπλοκων ζητημάτων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρουσίαζε ένα σχέδιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το χρονοδιάγραμμα της πρότασης είναι πλέον ασαφές, δεδομένου του αριθμού των εμποδίων που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Bloomberg, τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ αναμένεται να αποφέρουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα κέρδη. Πάνω από το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ ένα “σημαντικό ποσό” από τα υπόλοιπα είναι σε τίτλους που θα μετατραπούν σε μετρητά καθώς λήγουν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Πολλά από τα κεφάλαια βρίσκονται στο Βέλγιο στον γίγαντα διακανονισμών Euroclear Ltd., όπου απέφεραν σχεδόν 750 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο.

Εμπόδια για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η προοπτική φορολόγησης και κατάσχεσης των απρόσμενων κερδών εγείρει νομικά αλλά και οικονομικά ζητήματα. Αρκετοί ηγέτες στη σύνοδο κορυφής υπογράμμισαν τις ανησυχίες που έθεσε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι η χρήση των εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επίσημους κατόχους αποθεματικών να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρώ.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου σημείωσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σταθερότητας είχε ξεπεραστεί όταν μπλοκαρίστηκαν εξαρχής τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτών των ίδιων προσπαθειών, η ΕΕ θα ζητήσει στήριξη από τις χώρες της G-7, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις βρίσκεται στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά κράτη επιθυμούν την έγκριση της G-7 ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν, είπαν οι άνθρωποι. Ωστόσο, πιθανότατα θα παραμείνει μια πρόταση της ΕΕ και όχι μια πρωτοβουλία της G-7, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη συζητήσει για τα σχέδια και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την πρόοδο, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Oκτώ προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Πώς η επενδυτική βαθμίδα θα επηρεάσει τις αποδόσεις ομολόγων, το κόστος δανεισμού και την οικονομία

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ