Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενόψει και της συνεδρίασής της την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό πρακτορείο ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε «Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία».

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας, ξεπερνώντας τον στόχο για 2% μεσοπρόθεσμα της ΕΚΤ. Με την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Οι μισθολογικές εξελίξεις και το κόστος εργασίας που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Σε αντίθεση με τον Έλληνα Κεντρικό Τραπεζίτη, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, ως αντίδραση στα βελτιωμένα οικονομικά της Ένωσης, σημειώνει το πρακτορείο.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη ανέφεραν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ό, όπως έχει προγραμματιστεί.

Διαβάστε ακόμα:

Η Coca-Cola Hellas ενισχύει την ηγετική της ομάδα με την ένταξη της Μαρίας Τζελέπη

Logistics: Τι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του κλάδου -Ν έο κείμενο πολιτικής από τη διαΝΕΟσις

Evogreen: Επίσκεψη της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις της στα ΗΑΕ