Ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τον Αύγουστο, βάζοντας σε δοκιμασία τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και των 37 οικονομολόγων του Bloomberg.

O δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και το κόστος της ενέργειας επίσης ενισχύθηκε τον Αύγουστο φτάνοντας στο 1,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Ενώ οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς παγκοσμίως αυξάνουν τα κόστη, η άνοδος των τιμών στην περιοχή τροφοδοτείται επίσης από συγκυριακούς παράγοντες, όπως η σύγκριση με τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Θεωρώντας το «άλμα» προσωρινό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική της πολιτική, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έχει ήδη «δείξει» tapering μέσα στο 2021.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη μπορεί να επιταχυνθεί προς το παρόν. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, «τρέχει» με ρυθμό 15%. Οι έμποροι λιανικής και στα 19 κράτη μέλη σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες και οι καταναλωτές έχουν ήδη προσαρμοστεί, λέγοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μεγάλες αγορές το επόμενο έτος.

Στη Γαλλία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε επίσης στο υψηλότερο ποσοστό σε σχεδόν τρία χρόνια, στο 2,4%.
Στην Ιταλία, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε το 2,6%, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012, και μισή μονάδα πάνω η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων.

Παρά την αύξηση των τιμών που ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο του στόχου για 2% της η ΕΚΤ, πολλοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί ξανά το επόμενο έτος.

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά, σχολίασε τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και ερωτηθείς για το εάν ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη απάντησε πως «δεν υπάρχει ρίσκο για σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Οι υψηλότερες ενδείξεις πληθωρισμού της Τρίτης πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με σχόλια της Fed στις ΗΠΑ, η οποία εξετάζει την άρση των μέτρων πριν από το τέλος του έτους.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένα μέλη πιστεύουν ότι η στάση της τράπεζας υποτιμά τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» – Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

ΕΛΣΤΑΤ: Η δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο

Γαλλία: Σε υψηλό τριετίας ο πληθωρισμός το β’ τρίμηνο