Οι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έφθασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι το ανώτατο, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο Bloomberg News.

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης. «Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια ακολουθούν παρόμοια δήλωση του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος προέτρεψε σε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής» την Παρασκευή. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακόψουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών θα είχε και άλλα οφέλη, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας,

«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση της σχέσης με τις τράπεζες», είπε. «Υπάρχουν συνέργειες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν».

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού την Πέμπτη συζητήθηκε πολύ εκ των προτέρων και τελικά βρήκε αντίσταση από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

“Θα προτιμούσα να κρατήσω [σταθερά] τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε. “Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο επιλογών- της αύξησης και της διατήρησης – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε».

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά τις καταστροφές

Eurostat: Οριακή αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2023 (γράφημα)

Η Rolls-Royce της Σοφίας Λόρεν επιστρέφει σαγηνευτική και ηλεκτρική – Στις 600.000 ευρώ το κόστος αναπαλαίωσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ