Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σειρά από διαχρονικά οικονομικά προβλήματα, καθώς ορκίζεται πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο 51χρονος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου οι συντηρητικοί εξασφάλισαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, θα αποδείξει ότι η φιλική προς το επιχειρείν φήμη του, θα επαληθευθεί. Ο πρώην μάνατζερ σε τράπεζες και funds θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του για την αντιμετώπιση ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, τα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα πολιτευθεί μέσα στα αυστηρά δημοσιονομικά εμπόδια που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα.

Παρόλο που έχει κληρονομήσει μια οικονομία σε φάση επιδιόρθωσης και μια χρηματιστηριακή αγορά που ανεβαίνει, ωστόσο τα στοιχεία αυτά αναδύονται από συντριπτικά χαμηλά σημεία εκκίνησης. Ο Μητσοτάκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία και έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

“Το βάρος της ευθύνης είναι βαρύ”, δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά τη νίκη του στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ. “Αναδέχομαι το βάρος με πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα”.

Η οικονομία της Ελλάδας διευρύνθηκε στο 1,9% το 2018 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για ανάπτυξη περίπου 2% φέτος. Από τη νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αυξήθηκε περισσότερο από 20%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η Ελλάδα σχεδιάζει μια νέα πώληση ομολόγων μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να εξασφαλίσει τη διαρκή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που χάθηκε το 2010.

Πιο κάτω παρατίθενται τα πέντε ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα ο νέος πρωθυπουργός:

 

1. Δημοσιονομική σταθερότητα:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές και έχουν στην ατζέντα τους την Ελλάδα. Αν και η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, οι Ευρωπαίοι θέλουν να της στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα να τηρήσει τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε ισχύ φοροελαφρύνσεις για να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν στα σχέδιά του οι πιστωτές.

 

2. Κόκκινα δάνεια:

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ύψους 80 δις. ευρώ είναι η κληρονομιά της κρίσης και η μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας. Οι τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα εργαλεία για να ανταποκριθούν στους φιλόδοξους στόχους για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2021. Οι ελληνικές αρχές είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν για ένα ιταλικού τύπου σχέδιο, αλλά αυτές δεν έχουν προχωρήσει. Παράλληλα η ΤτΕ προωθεί το δικό της σχέδιο. Αν και ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. έχει κάνει άλμα 90% φέτος, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος θα οδηγήσει τις τράπεζες στο να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.

 

3. Επενδύσεις:

Στόχος του Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει το ρυθμό ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται επενδύσεις. Για να πείσει τους επενδυτές  να εμπιστευθούν τη χώρα ξανά, πρέπει να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού άμεσα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει την γραφειοκρατία και να αντιμετωπισει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης όπως και τη διαφθορά. Θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

 

4. Το χάος της ΔΕΗ:

Ελεγκτική εταιρεία αμφισβήτησε την ικανότητα της επιχείρησης να συνεχίσει τη λειτουργία της μετά τις ζημίες άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η αρνητική τάση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019 με καθαρές ζημίες 205,1 εκατ. ευρώ.

 

5. Διοίκηση, ασφάλεια:

Το πρώτο νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει επίσης νομοθεσία που θα επιτρέπει στην αστυνομία να εισέρχεται στα πανεπιστήμια, εφόσον κληθεί. Κάτι τέτοιο θα έσπαγε ένα ταμπού.