Σε αυξήσεις μισθών των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια στις ΗΠΑ προχωρά η Tesla, σε μια προσπάθεια να «χτυπήσει» το συνδικάτο United Auto Workers, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο παραπάνω συνδικάτο.

Όλοι οι συνεργάτες παραγωγής στις ΗΠΑ, οι χειριστές υλικών και οι επιθεωρητές ποιότητας λαμβάνουν μια «αύξηση μισθού προσαρμογής στην αγορά» για να ξεκινήσουν το νέο έτος, σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που αναρτήθηκε στις εγκαταστάσεις της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια. Το έγγραφο που είδε το Bloomberg News δεν αναφέρει πόση αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι. Ο ανώτερος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Tesla δεν απάντησε σε ερωτήσεις.

Η Tesla ενώνεται με τις Toyota Motor Corp., Volkswagen AG και Hyundai Motor Co. στην αύξηση των μισθών στα εργοστάσια των ΗΠΑ, αφού η UAW εξασφάλισε ιστορικές συμβάσεις εργασίας πέρυσι για τους εργαζόμενους στις Ford Motor Co., General Motors Co. και Stellantis NV. Το συνδικάτο αξιοποιεί τώρα την επιτυχία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια ταυτόχρονη εκστρατεία οργάνωσης με στόχο την Tesla και δώδεκα άλλους κατασκευαστές, επιδιώκοντας να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στις τάξεις του.

Προηγούμενες προσπάθειες εκπροσώπησης του προσωπικού άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών είτε απορρίφθηκαν από τους εργαζόμενους σε εταιρείες όπως η VW και η Nissan Motor Co. είτε δεν έφτασαν ποτέ σε ψηφοφορία στην Tesla και σε άλλες, σημειώνει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της UAW Shawn Fain κατηγόρησε για τις αποτυχίες του παρελθόντος τη διαφθορά εντός του συνδικάτου, τη συνδιαλλαγή με τα αφεντικά και τις κακές συμβάσεις. Μετά τις πρωτοφανείς απεργίες στις Ford, GM και Stellantis που οδήγησαν σε ιστορικές αυξήσεις μισθών, ο Φέιν δήλωσε ότι το συνδικάτο «μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην UAW και στα συνδικάτα γενικότερα. Τονίζει επίσης όλο και περισσότερο τη σημασία της μείωσης του κόστους, λέγοντας ότι πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας, επειδή τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν αντισταθμίσει τις επανειλημμένες μειώσεις τιμών.

Οι υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους στην παραγωγή θα καταστήσουν πιο δύσκολο το «παιχνίδι των πενταροδεκάρες» που περιέγραψε ο Μασκ. Η εταιρεία έχει περίπου 140.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου οι μισοί βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Μόνο το εργοστάσιο της Tesla στο Fremont απασχολεί περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν σχηματίσει μια οργανωτική επιτροπή UAW και το συνδικάτο έχει δεσμευτεί να παράσχει όποιους πόρους είναι απαραίτητοι για την εκστρατεία εκεί, δήλωσε πέρυσι άτομο που γνωρίζει την προσπάθεια.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων αποφάνθηκε το 2021 ότι η Tesla παραβίασε επανειλημμένα την εργατική νομοθεσία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων προσπαθειών οργάνωσης της UAW, μεταξύ άλλων απολύοντας έναν ακτιβιστή και υποδεικνύοντας ότι η ένταξη στο συνδικάτο θα κόστιζε στους εργαζόμενους μετοχές. Η Tesla έχει αρνηθεί την παράβαση και έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρώπη: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επενδυτές για το 2024 – Τα τρία σημεία-κλειδιά

Εξοικονομώ 2023: Εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Νέο φορολογικό: Προσφυγή στη δικαιοσύνη από τους ελεύθερους επαγγελματίες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ