Μετά από ένα δύσκολο 2023, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη για μια μεταβατική χρονιά, καθώς τα αγκάθια- ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων – αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Παρά το δύσκολο οικονομικό σκηνικό στην ευρωζώνη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το έτος με άνοδο 12,6% χάρη στις ελπίδες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έκαναν ένα αβέβαιο ξεκίνημα το 2024, καθώς αναμένουν νέα στοιχεία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όπως μεταδίδει το CNBC.
Οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν άνοδο κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2023, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν με την ελπίδα ότι Fed και ΕΚΤ θα προχωρούσαν σε μείωση επιτοκίων στις αρχές του 2024. Η τελευταία δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει κάποια επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής της, ακόμη και όταν η αγορά «βλέπει» μια πρώτη μείωση τον Μάρτιο.

Παρά την άνοδο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ παραμένει σε πτωτική τροχιά τόσο σε επίπεδο πυρήνα όσο και σε επίπεδο γενικής τιμής.

«Ενώ η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι σταθερή και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αναμένουμε ότι και τα δύο θα εξασθενήσουν το 2024 και αναμένουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα φθάσει το 2% σε ετήσια βάση [το τέταρτο τρίμηνο του 2024], πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jari Stehn.

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε νωρίτερα και ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι υπονοεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ο κολοσσός της Wall Street βλέπει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου τα επιτόκια φθάσουν το 2,25% στις αρχές του 2025, υπονοώντας έξι μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 150 μονάδων βάσης το 2024.

Τα τρία σημεία-κλειδιά

Η προοπτική αυτή αποτυπώνεται εν μέρει από την Deutsche Bank, η οποία θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει τη μετάβασή της σε ανάπτυξη το 2024, αλλά «δεν θα εξισορροπήσει ακόμη».

«Η πορεία είναι θετική. Βλέπουμε την οικονομία να ξεκινά το έτος σε ήπια ύφεση/ευρεία στασιμότητα, αλλά να αναπτύσσεται και πάλι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Mark Wall σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή 5/1.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γρήγορα στο στόχο, καθώς οι κλυδωνισμοί θα αρχίσουν να διαλύονται, και ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει άμεσα να μειώνει τα επιτόκια».

Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, της γεωπολιτικής, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης παραμένουν αβέβαιες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας την ορατότητα της πορείας της ανάπτυξης και του πληθωρισμού πέραν του τρέχοντος έτους.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank επισήμαναν τρεις βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και των αγορών: τη νομισματική μετάδοση, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

Η Wall εκτίμησε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω των εγχώριων τραπεζών «αρχίζει να κορυφώνεται», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προσθέτουν αβεβαιότητα σε αυτή την εκτίμηση.

«Το αν η συσσώρευση θέσεων εργασίας είναι ισχυρή ή αδύναμη θα καθορίσει πιθανότατα αν η αγορά εργασίας είναι πιο πιθανό να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη ή να ενισχύσει τον πληθωρισμό – πιστεύουμε ότι το πρώτο είναι πιο πιθανό από το δεύτερο», δήλωσε ο Wall.

«Η ανταγωνιστικότητα έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπερνούν μεγάλο μέρος του σοκ της εισβολής. Αυτό αποκαλύπτει ένα σύνθετο και ευρείας βάσης πρόβλημα βιωσιμότητας».

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές του 2024 θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πολιτική θα ανταποκριθεί σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση.

Διευρύνονται οι αποδόσεις των μετοχών

Το ράλι του τέταρτου τριμήνου για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου οδήγησε τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από «υπερπουλημένες σε υπεραγορασμένες» και μετατόπισε το κλίμα από «ένα καταθλιπτικό Οκτώβριο σε ένα εύφορο τέλος του έτους», σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάποια υγιή ενοποίηση, αλλά δεδομένης της διευρυνόμενης αποδοχής μιας ήπιας προσγείωσης και της πιθανότητας για μειώσεις επιτοκίων το 2024 (περισσότερο στην ΕΕ παρά στις ΗΠΑ), καθώς και της ακόμη επιφυλακτικής συνολικής τοποθέτησης, θεωρούμε ότι η κατεύθυνση της κίνησης των αγορών παραμένει ανοδική για το 2024», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau.

Η βρετανική τράπεζα διατηρεί ουδέτερη στάση για τις μετοχές ποιότητας και ανάπτυξης, τις οποίες θεωρούν ακριβές, αλλά με τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πτώση των αποδόσεων.

Διαβάστε ακόμη

Παραλίες: Νέοι κανόνες και ηλεκτρονικές δημοπρασίες από τον Μάιο

Εξοικονομώ 2023: Εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Τα ρετρό αθλητικά παπούτσια σώζουν την κορεσμένη αγορά των sneakers

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ