Κατρακυλά η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που παρατείνει τη θητεία του ως ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας και που αφήνει τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους με τις αγορές.

Η λίρα υποχώρησε έως και 0,3% στα 20,03 ανά δολάριο ΗΠΑ, κοντά σε ιστορικό χαμηλό, προτού διαπραγματευτεί στα 20,01 νωρίς το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Wall Street αναμένει περισσότερη αδυναμία για τη λίρα, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι η ισοτιμία μπορεί να φθάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να διολισθήσει προς το 28 προς 1 μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια. Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φθάσει τα 23 μέχρι το τέλος του τριμήνου.

«Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει καμία παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μαλίκ, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, αναμένεται ενδεχομένως μια επώδυνη κρίση που επηρεάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία».

Ο Ερντογάν εξασφάλισε εύκολα τη νίκη στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας το 52% των ψήφων.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν όσον αφορά τα επιτόκια -πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό- έχει αφήσει τις αγορές έρμαιο ενός απρόβλεπτου μείγματος ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται ανεπίσημα και σχεδόν σε καθημερινή βάση. Επίσης τρέπουν τους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες συμμετοχές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.

«Είναι προφανές ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μπουράκ Τσετίντσεκερ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ερντογάν πιθανότατα το γνωρίζει επίσης αυτό, και μια μέτρια μετάβαση σε μια ορθόδοξη πολιτική στο εγγύς μέλλον είναι πιθανή, διότι διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο. Οποιοδήποτε σήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ευπρόσδεκτο από την αγορά».

Οι πολιτικές αυτές έχουν επίσης κοστίσει ακριβά, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν γίνει αρνητικά και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 80% πέρυσι πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο. Ξεκινώντας το Σαββατοκύριακο, οι traders ήταν πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για το τουρκικό νόμισμα, στοιχηματίζοντας ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα υπερκεράσουν τελικά τους κυβερνητικούς ελέγχους.

Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης του σημερινού μείγματος πολιτικής είναι πιθανό να έρθουν με τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στην κεντρική τράπεζα. Όλοι οι σημερινοί υπουργοί κέρδισαν έδρες στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, τις οποίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν εάν πρόκειται να διοριστούν εκ νέου σε θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ασθενέστερη του αναμενόμενου προσπάθεια της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου οδήγησε σε απότομη άνοδο των CDS, σε πτώση άνω του 20% των τραπεζικών μετοχών και σε υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να αποφευχθεί τουλάχιστον η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Βίκτορ Σάμπο, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn στο Λονδίνο. Θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική, διότι «οι τρέχουσες πολιτικές δεν είναι βιώσιμες».

Διαβάστε ακόμη 

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία με επιδοτήσεις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το 2023

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση

Ακλόνητος στον «θρόνο» του ο Ερντογάν – Παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ