Bloomberg

Τι συμβαίνει με το Bitcoin; Θα πέσει κι άλλο λέει η JPMorgan

  • newsroom


Κατά πόσο γίνεται mainstream ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων

Η πρόσφατη πτώση του Bitcoin «έβγαλε από τη μέση»μια μερίδα κερδοσκοπικών κινήσεων κερδοσκόπων, ωστόσο, όπως διατείνεται η JP Morgan παραμένει πιθανή και νέα πτώση για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Μεγάλο ρόλο στην πτώση του πιθανότατα έπαιξαν και κάποιοι traders όπως σύμβουλοι του trading εμπορευμάτων και funds που πούλησαν long θέσεις μελλοντική εκπλήρωσης, αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan υπό τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου σε σημείωμά τους με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου.

Το κρυπτονόμισμα υποχώρησε κατά 14% στις 26 Νοεμβρίου, αφού πρώτα προσέγγισε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2017 στα 19.511 δολ.

Η κατοχύρωση κερδών και οι ανησυχίες για νέο κανονιστικό πλαίσιο ήταν οι βασικοί παράγοντες της πτώσης και ήγειραν ερωτήματα για το αν τα ψηφιακά assets είναι μια μη βιώσιμη φούσκα.

Το bitcoin μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί κατά περίπου 160% από τις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan οι επενδύσεις στο Grayscale Bitcoin Trust θα αποτελέσουν παράγοντα – κλειδί, αναφερόμενοι σε ένα fund που επενδύει και που εντοπίζει την τιμή του Bitcoin. Η τιμή του μπορεί να μειωθεί αν οι traders συνεχίζουν να πουλούν θέσεις.

Όπως γράφει η JP Morgan, μια αποτυχία του Grayscale Bitcoin Trust να λάβει επιπρόσθετες εισροές τις επόμενες εβδομάδες, θα αυξήσει και τις αμφιβολίες αναφορικά με την ιδέα ότι θεσμικοί επενδυτές, όπως οικογενειακά γραφεία αρχίζουν να υιοθετούν το Bitcoin ως [ψηφιακό χρυσό», αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό χρυσό ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Κατά πόσο γίνεται mainstream το Bitcoin

Μετά από ένα – δύο κραχ που εξαφάνισαν αρκετά δισ. αξίας, το ψηφιακό κρυπτονόμισμα έκανε ριμπάουντ στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018 , ξεπερνώντας τα 18.000 δολ. αυτή την εβδομάδα.

Αιτία ήταν μια σειρά εξελίξεων που υποδηλώνουν ότι το Bitcoin έκανε κάποια βήματα στην κατεύθυνση του να γίνει mainstream.

Τον Οκτώβριο ο παγκόσμιος κολοσσός πληρωμών PayPal Holdings άρχισε να επιτρέπει στους πελάτες του να αγοράζουν και να πωλούν Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα από τους λογαριασμούς τους.

Κάποιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Square άρχισαν να κρατούν μέρος των αποθεματικών τους σε Bitcoin. Τον Αύγουστο η Fidelity Investments, που διαχειρίζεται περθιουσιακά στοιχεία 3,3 τρισ. δολ. ανακοίνωσε το λανσάρισμα του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου Bitcoin.

Και πάλι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν κάνει ράλι και έχουν υποχωρήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Τα εργαλεία με μεγάλη μεταβλητότητα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται στις «παραξενιές» μιας ασταθούς αγοράς. Κι ενώ οι κερδοσκόποι μπορεί να είναι πρόθυμοι να μπουν σε αυτή την αγορά, οι περισσότεροι συνετοί επενδυτές ίσως χρειαστεί να έχουν στα χέρια τους περισσότερες αποδείξεις ότι αυτή η εφεύρεση που βγήκε πριν από 11 χρόνια είναι πραγματικά μια βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Σε κάθε περίπτωση, τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν στο ραντάρ επενδυτών και διασημοτήτων.

Το bitcoin σε αριθμούς

-237% η απόδοση του Bitcoin στις 18 Νοεμβρίου, από το χαμηλό 12 μηνών τον Μάρτιο
-26 εκατ. ο αριθμός των εμπόρων στο δίκτυο της PayPal που δέχονται κρυπτονομίσματα
-510 δισ. δολ. η παγκόσμια αγοραία κεφαλαιοποίηση για τα κρυπτονομίσματα

Ενδεικτικές της αλλαγής στάσης έναντι του bitcoin το τελευταίο διάστημα είναι αυτά που αναφέρουν παραδοσιακοί «πολέμιοί» του, όπως ο Ρέι Ντάλιο, που αναγνώρισε ότι «μάλλον κάτι του ξέφυγε» με το Bitcoin και ότι πολύ θα ήθελε να υπάρξει διόρθωση. Η Μέσι Γουίλιαμς του “Game of Thrones” ρώτησε στο Twitter αν μπορεί να ποντάρει long στο bitcoin, με τον Ελον Μασκ και τον Μάικ Νόβογκρατζ να της απαντούν δημοσίως.

Κάθε χρόνο, σχολιάζει το Bloomberg, υπάρχουν όλο και περισσότερα σημάδια ότι τα κρυπτονομίσματα γίνονται μια ζωτική νέα κατηγορία assets, καθώς όλο και πιο πολλές χοτ startups όπως η Robinhood και η Revolut κάνουν τα κρύπτο μέρος – κλειδί για τις τραπεζικές τους εφαρμογές.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά κρύπτο παραμένει ευμετάβλητη αγορά με αρκετό ρίσκο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εκτόξευση του 2017 όταν απογειώθηκε στα 19.000 δολάρια από τα 789 δολ. Ωστόσο η έλλειψη νομικού πλαισίου παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας, όπως και το χακάρισμα που έγινε με την εξαφάνιση bitcoin αξίας 500 εκατ. δολ. από την ιαπωνική Coincheck το 2018.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης από το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» – Ποια δάνεια αφορά

Μητσοτάκης για lockdown: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες αλλά με δεδομένα

Πωλούνται όλα στη ζωή… Από τα δάνεια της Audiovisual μέχρι τα οικόπεδα του Λιακουνάκου στη Μύκονο