Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως, οδηγώντας τα κοράλλια να εξασθενούν και να χάνουν το χρώμα τους — μια διαδικασία γνωστή ως «λεύκανση», η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό τους. Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο περιστατικό μαζικής λεύκανσης κοραλλιών που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαδικασία της λεύκανσης, που ξεκίνησε στις αρχές του 2023, έχει επηρεάσει 82 χώρες και εδάφη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα θαλάσσια οικοσυστήματα και επιφέροντας σημαντικές οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συμβάλλουν στη δημιουργία αγαθών και παροχή υπηρεσιών αξίας περίπου 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Εάν οι θερμοκρασίες δεν μειωθούν άμεσα, ενδέχεται να χάσουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους όπως τους γνωρίζουμε», δήλωσε η Τζεν Μάθιους, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και ειδικός στη διατροφή των κοραλλιών. «Ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποια είδη κοραλλιών, ωστόσο η βιοποικιλότητά τους και η παγκόσμια εξάπλωσή τους δεν θα παραμείνουν ίδιες».

Ακολουθεί γράφημα με τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους παγκοσμίως:

Bloomberg

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής θαλάσσιας ζωής και εξαρτώνται από τα φύκια για να τραφούν και να αποκτήσουν χρώμα. Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες του νερού ξεπερνούν το όριο αντοχής των κοραλλιών, τα φύκια γίνονται τοξικά και αποβάλλονται από τους υφάλους, προκαλώντας την αποχρωμάτιση των κοραλλιών και καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε άλλες επιπτώσεις και σε θάνατο.

Instagram

Το τρέχον φαινόμενο λεύκανσης αποτελεί το τέταρτο που έχει καταγραφεί συνολικά και το δεύτερο μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ετών, σύμφωνα με την ICRI (Διεθνής Συμμαχία για τη Διατήρηση των Κοραλλιογενών Υφάλων), η οποία ιδρύθηκε το 1994 από οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων. Σήμερα, η ICRI αριθμεί σχεδόν 100 μέλη, τα οποία περιλαμβάνουν χώρες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρείες, όπως η Mars Inc. Οι πρόσφατες συνέπειες του φαινομένου ήταν τόσο σοβαρές που, στα τέλη του 2023, οι επιστήμονες αναθεώρησαν το σύστημα προειδοποίησης, προσθέτοντας τρία νέα επίπεδα συναγερμού για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απώλειες κοραλλιών.

Εφόσον δεν τρέφονται, τα κοράλλια μπορεί να πεθάνουν, εκτός εάν η θερμοκρασία των νερών μειωθεί. Τα κοραλλιογενή συστήματα παρέχουν τροφή, βιοπορισμό και προστασία των ακτών σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Επιπλέον, στηρίζουν οικονομικές δραστηριότητες συνολικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με τον τουρισμό να αποφέρει 36 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του 2020 από το Παγκόσμιο Δίκτυο Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων, μια συμμαχία επιστημόνων που ιδρύθηκε από την ICRI.

Instagram

Πέρυσι, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι θερμοκρασίες στα γύρω ύδατα γύρω από την Αυστραλία είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 400 ετών. Τόνισαν πως, λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας ενδέχεται να συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο από εδώ και πέρα.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΝ: Με νέα νομοθετική ρύθμιση θα «ανοίξουν» τα όρια των οικισμών

Μαγιάτικο στεφάνι: Ψάχνοντας τις παπαρούνες για το ανοιξιάτικο έθιμο

Γιατί η επανεκκίνηση ενός ηλεκτρικού δικτύου μετά από μαζικό blackout είναι τόσο δύσκολη (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα