Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επέλαση του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει καινούργιες απαιτήσεις για τους αγοραστές πολυτελών κατοικιών, ιδιαίτερα στο περιφερειακό τμήμα του Λονδίνου: κατοικίες  με εύκολη πρόσβαση στα ιδιωτικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες της βρετανικής μητρόπολης, Beauchamp Estates, τώρα που οι απαιτητικοί πελάτες κάνουν περισσότερα ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη λόγω της πανδημίας, έχει γεννηθεί η επιθυμία εύρεσης κατοικίας κοντά σε ιδιωτικά αεροδρόμια.

«Αυτή η αλλαγή στα ταξίδια με τζετ έχει αναδείξει τα σπίτια με εύκολη πρόσβαση σε μικρότερα ιδιωτικά αεροδρόμια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Beauchamp, Jeremy Gee. «Οι πελάτες μας μας ζητούν τώρα να τους βρούμε μεγάλα σπίτια με πρόσβαση σε μέρη όπως το Farnborough και το Northolt», είπε, αναφερόμενος σε αεροδρόμια εντός και κοντά στο Λονδίνο.

Οι πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου δεν απολαμβάνουν της ίδιας εύνοιας με την ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές βρίσκονται υπό πίεση εδώ και χρόνια, με τις τιμές του κέντρου να πέφτουν κατά 4,3% το 2020. Φωτεινή εξαίρεση ήταν τα διατηρητέα αρχοντικά έξω από την πρωτεύουσα, τα οποία κατέγραψαν την ισχυρότερη αύξηση των τιμών τους σε διάστημα άνω των έξι ετών, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν συνειδητά τη ζωή στο κέντρο της πόλης.

Και αν ένα αεροδρόμιο είναι κοντά, αυτό συνιστά σημαντικό μπόνους. Το Windsor Park Hall, ένα αρχοντικό στην αγροτική κομητεία του Surrey και κοντά στο αεροδρόμιο Farnborough, αγοράστηκε έναντι 21,5 εκατ. λιρών στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο πολυτελών κατοικιών Beauchamp, το οποίο μεσολάβησε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο αγοραστή να χρησιμοποιεί ένα ιδιωτικό τζετ για να μεταβεί στη καινούργια του κατοικία έκτασης 2.700 τετραγωνικών μέτρων.

Βέβαια, ενδέχεται να χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα ιδιωτικό αεροσκάφος για να αναζωογονηθεί η αγορά πολυτελών κατοικιών το 2021. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την ιδέα της αύξησης της εισφοράς κεφαλαιουχικών κερδών με σκοπό την οικονομική ελάφρυνση για τους πληττόμενους από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της αύξηση του φόρου για αγοραστές από τον εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Τιτλοποιήσεις: Στο φουλ η «μηχανή»: Προς ολοκλήρωση ο «Ηρακλής Ι» – Τα σχέδια για τον β’ κύκλο