Με ταχείς ρυθμούς κινούνται οι τράπεζες, για να ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο του «Ηρακλή», εξετάζοντας, ταυτόχρονα, το ύψος των χαρτοφυλακίων που θα μπορούσαν να εντάξουν στο δεύτερο σκέλος του.

Πιο αναλυτικά, πέρα από την Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη συστημική τράπεζα που έφερε εις πέρας την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, εκείνη που βρίσκεται εξίσου κοντά στον στόχο είναι η Alpha Bank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το deal με την Davidson Kempner για το project Galaxy αναμένεται και τύποις να κλείσει το αργότερο έως τις 15 Γενάρη, με την τράπεζα να εγγράφει ζημιά πέριξ των δύο δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (SPV I), Galaxy II (SPV II) και Galaxy IV (SPV IV), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, ενώ οι Αμερικανοί θα λάβουν ως… προίκα και την νέα Cepal, με σύνολο δανείων υπό διαχείριση άνω των 33 δισ. ευρώ.

Την πορεία των CDS, στη βάση των οποίων θα «κλειδώσει» η προμήθεια που θα καταβάλει, παρακολουθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να αιτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών την χορήγηση εγγυήσεων για τα senior ομόλογα της τιτλοποίησης Frontier (τρία δισ. ευρώ σε σύνολο 6,3 δισ. ευρώ). Το εν λόγω project αφορά σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά, 18% από επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια. Στόχος της ΕΤΕ παραμένει οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 22,7 δισ. ευρώ, ήδη «τρέχει» δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021 και συγκεκριμένα: α) το project Phoenix (δύο δισ. ευρώ) που περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ. Το 67% αυτών είναι καταγγελμένα, με τη διάρκεια αποπληρωμής να εκτίνεται στην 20ετία και β) το project Vega (πέντε δισ. ευρώ) που αφορά σε 18.000 οφειλέτες, με 53.000 δάνεια, το 70% των οποίων είναι καταγγελμένα και φέρουν εγγυήσεις σε 43.000 ακίνητα.

Εν ολίγοις, ο «Ηρακλής Ι» συγκέντρωσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 31,6 δισ. ευρώ, παρέχοντας εγγυήσεις, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Σε συζητήσεις με τους θεσμούς για την επέκταση του «Ηρακλή» βρίσκεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2021 η κυβέρνηση, αναζητώντας – από κοινού με τις τράπεζες – τα σημεία εκείνα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον επίμαχο μηχανισμό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει ήδη καταθέσει τις απόψεις της και πλέον εναπόκειται στο οικονομικό επιτελείο να τις αξιολογήσει. «Αυτές που θα κριθούν ρεαλιστικές θα μπορέσουν να αποτελέσουν πεδίο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι για μία χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, ακόμη και να μην υπάρξουν βελτιώσεις ο ισχύον μηχανισμός είναι ιδανικός για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο «Ηρακλής ΙΙ» να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2021 έως και το τέλος του 2022, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιτλοποιήσεις, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, η Πειραιώς αναμένεται να συμμετάσχει με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη, ενώ χαρτοφυλάκιο πέριξ των οκτώ δισ. ευρώ φέρεται να ετοιμάζει από την πλευρά της, η Alpha Bank.

Όσον αφορά σε ΕΤΕ και Eurobank, η πρώτη που καταφέρνει με το Frontier να «καθαρίσει» από τα 2/3 των προβληματικών δανείων της ενδέχεται να εντάξει στον «Ηρακλή ΙΙ» χαρτοφυλάκιο, ύψους τριών δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξασφαλίζοντας δείκτη κάτω από 15%, προτίθεται να συμμετάσχει με ένα project, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ.

«Όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν, δεδομένου ότι ‘κλειδί’ παίζουν τα senior bonds», καταλήγουν οι παραπάνω πηγές.

Διαβάστε περισσότερα: