Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συμφωνία που πέτυχε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Τραμπ, δεν πρόκειται να απαλλάξει τη χώρα- σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, από τις κυρώσεις για την εισβολή της στη βόρεια Συρία.

Το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στους ηγέτες της Τουρκίας και τον περιορισμό της πρόσβασης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στη χρηματοδότηση και τα όπλα αναμένεται να εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία που θα προέρχεται κι από τα δυο κόμματα, ως αντανάκλαση της γενικευμένης οργής για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση «άνοιξε την πόρτα» στις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές για να εισβάλουν στην επικράτεια που ελέγχεται από τους Κούρδους, μια εθνική μειονότητα που πολέμησε με τις ΗΠΑ στη μάχη για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο προγραμματισμός της ψηφοφορίας σε αυτή την εβδομάδα, καταδεικνύει ότι το Κογκρέσο εξακολουθεί να επιθυμεί να ασκήσει επιρροή στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, ακόμα και μετά την ανακοίνωση του Τραμπ το Σάββατο, για τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακ αλ Μπαγκντάτι σε επιχείρηση υπό την ηγεσία στρατευμάτων των ΗΠΑ. Δείχνει επίσης ότι οι βουλευτές δεν κατευνάζονται με τη συμφωνία ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επέπληξε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου ο τελευταίος να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο, με νούμερο H.R.4695, που στηρίχθηκε από τους σημαντικότερους βουλευτές τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα επιβάλλει κυρώσεις σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και θα τους απαγορεύει να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα απαγορεύσει επίσης τη μεταφορά αμερικανικού υλικού άμυνας στην Τουρκία για χρήση στη Συρία και θα απαιτήσει από το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών να υποβάλουν σχέδια για την πρόληψη της αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ακόμα, το νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί, θα επιβάλει κυρώσεις στη Halkbank, τη μεγάλη τουρκική κρατική τράπεζα, καθώς και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι αποφασισμένα να διευκολύνουν τις συναλλαγές οι οποίες συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της εισβολής. Θα απαιτήσει επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις για τις οποίες έχει ήδη υπάρξει εξουσιοδότηση, ως αντίποινα για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας (S-400).