Κι όμως στην Κίνα, οι υπέρβαροι χοίροι κατηγορούνται για την επιδείνωση της κατάστασης που σχετίζεται με την πτώση των τιμών του συγκεκριμένου κρέατος.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι κινέζοι αγρότες προσπαθούσαν να παχύνουν τα εκτρεφόμενα γουρούνια – διπλασιάζοντας ακόμη και το κανονικό τους βάρος – με την ελπίδα ότι τα ζώα θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε περίπτωση ανάκαμψης των τιμών.

Και ενώ το συνηθισμένο μέγεθός των χοίρων ήταν περίπου 125 κιλά, σήμερα πολλοί από αυτούς ξεπερνούν τα 200 κιλά. Καθώς όμως, τα εν λόγω προϊόντα άρχισαν να πωλούνται μαζικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την εκρηκτική πτώση των τιμών. Στις πωλήσεις χονδρικής, οι τιμές χοιρινού κρέατος έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% από τα μέσα Ιανουαρίου και εξής, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης νέων κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης αλλά και της αύξησης των εισαγωγών. Η Muyuan Foods Co., ο μεγαλύτερος εκτροφέας χοίρων της χώρας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πτώση στις εγχώριες τιμές χοίρων αναμένει πως θα συνεχιστεί πιθανώς μέχρι το επόμενο έτος ή ακόμη και μέχρι το 2023.

Και οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν πως οι «σούπερ-μεγέθους» χοίροι είναι υπεύθυνοι για την πτώση των τιμών χοιρινού κρέατος και εκτιμούν ανάκαμψη των τιμών το τρίτο τρίμηνο λόγω της επανεμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που μειώνει τα κοπάδια κατά σχεδόν το ήμισυ σε ορισμένες περιοχές. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας από την πλευρά του δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο κλάδος  μπορεί να ανακάμψει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο επιστρέφοντας στα κανονικά επίπεδα

Οι μετοχές των παραγωγών υποχωρούν

Η Muyuan για παράδειγμα έχει χάσει σχεδόν 30% στο Σενζέν από το Φεβρουάριο. Η Jiangxi Zhengbang Technology Co., ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας, υποχώρησε κατά 23% φέτος, ενώ η New Hope Liuhe Co. σημείωσε πτώση της τάξεως του 32%.

Διαβάστε ακόμη

«Ταβάνι» τα €4 δισ. για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας – Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα

Οι τιμές των σπιτιών δεν πτοούνται από τον κορωνοϊό – Ο χάρτης του εγχώριου real estate

Γουόρεν Μπάφετ: Από τα… ξυράφια στις μπαταρίες – Το μεγάλο στοίχημα των $4 δισ.