Σε μια… απεγνωσμένη μάλλον προσπάθεια να αποφύγει τα μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα, το Τόκιο προωθεί τα ζιβάγκο!

Ένα ζιβάγκο ή ένα κασκόλ «θα σας κάνει να νιώσετε πιο ζεστά, θα σας αποτρέψει από το να κρυώσετε και θα βοηθήσει επίσης στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», είπε η κυβερνήτης του Τόκιο, Yuriko Koike την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, φορώντας ένα συνδυασμό λευκού πουλόβερ και τζάκετ.

Η απήχηση στα ζιβάγκο, τα οποία έφθασαν στην ακμή τους τη δεκαετία του 1960 αφού «αγκαλιάστηκαν» από διασημότητες όπως ο Τεντ Κένεντι και ο Έλβις Πρίσλεϊ, είναι ακόμα μια ανατροπή στην άκαμπτη εταιρική κουλτούρα της Ιαπωνίας ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να απαντήσουν στην πρόκληση, με τοπικές αναφορές αυτή την εβδομάδα με τους υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιο να φορούν τοπ και πλεκτά πουλόβερ.

Αποτελεί μέρος των μεγαλύτερων στρατηγικών που ονομάζονται «Warm Biz» και «Warm Home», οι οποίες παροτρύνουν τους κατοίκους σε όλη τη χώρα να στριμώχνονται σε ένα δωμάτιο όταν παρακολουθούν τηλεόραση ή να αποφεύγουν τη χρήση αερόθερμου για να μειώσουν τη χρήση ρεύματος.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια για να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων καυσίμων ή δελτίων, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου και άνθρακα «στραγγαλίζονται» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές. Η Ιαπωνία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο φέτος, θέτοντας την σε άμεσο ανταγωνισμό με τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη για το καύσιμο θέρμανσης.

Το ασιατικό έθνος, το οποίο εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών του αναγκών, απέφυγε ελάχιστα τις διακοπές ρεύματος στο Τόκιο νωρίτερα φέτος και προετοιμάζεται για μια νέα συμπίεση της προσφοράς καθώς ο καιρός κρυώνει τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ιαπωνίας ήταν από τους πιο δυνατούς όσον αφορά στην παρότρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία είναι γνωστή ως «setsuden» και η λέξη έγινε viral την τελευταία δεκαετία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 που έκλεισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας και παρέσυρε το δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη:

Crypto: 200.000 Έλληνες «έπαιξαν» και… κάηκαν

Μύλοι Αλλατίνη: Σε νέο πλειστηριασμό το 50% του ακινήτου – «Παρών» από τον Όμιλο Φάις (pics)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock: Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία για το καζίνο στο Ελληνικό (pic)