«Σημέρα κληρώνει» για τους επενδυτές της Νέας Υόρκης οι οποίοι αναμένεται να μάθουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στη χώρα, ο οποίος «τρέχει» πλέον με 60% περίπου.

Το κλίμα στην αγορά έχει ήδη αλλάξει με τους επενδυτές να αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προβούν σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το ενδιαφέρον για την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία έχει ενταθεί μετά και τη διαφαινόμενη στήριξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποφέρει από την κρίση ακρίβειας.

Αν και οι προβλέψεις διαφέρουν σημαντικά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στο 30% την Πέμπτη, την τέταρτη κατά σειρά υπό τη διοίκηση της Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Société Générale και η MUFG Bank «βλέπουν» μια κίνηση στο 31%, ενώ η Barclays και η Bank of America βρίσκονται στο άλλο άκρο και προβλέπουν μια πιο σταδιακή αύξηση στο 27,5%.

Ο κύκλος σύσφιγξης που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο έχει γίνει επιτακτικός, καθώς η νέα ομάδα τεχνοκρατών του προέδρου προσπαθεί να κερδίσει πίσω τους επενδυτές που απέφευγαν την Τουρκία έπειτα από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που έβγαλαν που έπληξαν την οικονομική ισορροπίατης χώρας.

«Εάν η Τουρκία πρόκειται να συνεχίσει στην τροχιά της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε η αγορά απαιτεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Cagri Kutman, ειδικός στην τουρκική αγορά της KNG Securities, ο οποίος προβλέπει αύξηση έως και 600 μονάδες βάσης και στη συνέχεια περισσότερη σύσφιγξη.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Η αρχική μας εκτίμηση για αυτή τη συνεδρίαση ήταν μια αύξηση 250 μονάδων βάσης, αλλά διπλασιάσαμε αυτή την προοπτική μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι επεκτείνει το ημερήσιο όριο για τα δάνεια αναπροσαρμογής. Βλέπουμε αυτή την κίνηση ως ένα προληπτικό βήμα προς τη μερική ανακούφιση της πιστωτικής πίεσης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις – και ως ένα μήνυμα ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων»,  Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ομιλίες αναλύονταν επί μακρόν για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, φαίνεται να αναθεωρεί τις θέσεις του ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Προσφάτως εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυστηρότερα μέτρα που σχεδιάστηκαν από την Ερκάν και τον νέο υπουργό Οικονομικών του, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Σιμσέκ αυτήν την εβδομάδα σε μια σειρά από συναντήσεις με επενδυτές στις ΗΠΑ. Το  νέο σχέδιο αντομετωπίζεται με επιφυλακτικότητα λόγω του ιστορικού του Ερντογάν ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και «καρατόμησε» τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν ήταν αρκετά «χαλαροί».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του περασμένου μήνα για αύξηση κατά 750 μονάδες βάσης ξεπέρασε τις περισσότερες προβλέψεις. Η στροφή αυτή βοηθά τις τουρκικές τράπεζες και εταιρείες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να προσελκύσουν ακόμη και ορισμένους ξένους επενδυτές προκειμένου να επιστρέψουν στα κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα.

Ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, η τοποθέτηση των traders έδειξε ότι ποντάρουν σε πιο θετικές προοπτικές για τη λίρα και αναμένουν ότι θα γίνει πιο ευμετάβλητη, έπειτα από χρόνια προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας που κράτησαν το νόμισμα σχετικά σταθερό.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ που η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού κατά 750 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Hakan Kara, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

«Για να είναι πιο αποτελεσματική η αύξηση των επιτοκίων, πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής και ισχυρή», δήλωσε ο Kara στο X, πρώην Twitter. «Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το να κινηθούμε αργά θα είναι πιο δαπανηρό για την οικονομία από το να κινηθούμε γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Πετρέλαιο: Η ζήτηση από την Κίνα μπορεί σύντομα να μειωθεί σημαντικά – Τι σημαίνει για το «μαύρο χρυσό»

Ανδρουλάκης: Στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό και τις τριετίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ