Οι επενδυτές oι οποίοι χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία όσον αφορά τις επενδύσεις στην Τουρκία δεν επηρεάστηκαν από την αποχώρηση της διοικητή της κεντρικής τράπεζας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην προσωπική εγγύηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η στροφή προς τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές θα συνεχιστεί.

Στο παρελθόν, οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχαν τροφοδοτήσει περιόδους χρηματοπιστωτικής πίεσης. Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση φαίνεται διαφορετική, χάρη κυρίως στα διαπιστευτήρια του νέου διοικητή Φατίχ Καραχάν. Η αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένη τη Δευτέρα, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, ενώ οι μετοχές στη χώρα κατέγραψαν ανοδική πορεία.

Ο Καραχάν, ο οποίος διαδέχθηκε την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, ήταν οικονομολόγος στην Fed της Νέας Υόρκης και εντάχθηκε στην ανανεωμένη Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής πέρυσι, υπηρετώντας ως αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Η προαγωγή του έχει την ευλογία του Υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. 

«Η αντικατάσταση της Ερκάν, της οποίας η αξιοπιστία επλήγη λόγω προσωπικών ζητημάτων, με έναν πρώην οικονομολόγο της Fed θα επηρεάσει θετικά τη λίρα μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο ιδρυτής της Orca Macro, Εβρέν Κιρίκογλου, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως είναι πλέον δυνατές περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων έτσι ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, κάτι που είναι επίσης θετικό για τη λίρα».

Η Ερκάν, η οποία αποτελούσε την πρώτη γυναίκα διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και μια εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την παραίτησή της την Παρασκευή μετά από μόλις οκτώ μήνες στη θέση αυτή. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν διόρισε τον Καραχάν ως νέο κυβερνήτη.

Τα 5ετή credit-default swaps (CDS) αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στις 333 μονάδες βάσης τη Δευτέρα. Τα βραχυπρόθεσμα τοπικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο, διευρύνοντας τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των 2ετών και των 10ετών ομολόγων σε υψηλό ρεκόρ άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του την Κυριακή, ο Καραχάν, ο οποίος έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και εργάστηκε επίσης ως οικονομολόγος για την Amazon.com, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση οποιασδήποτε επιδείνωσής του.

Ο συνδυασμός του επίμονου πληθωρισμού και της άφιξης ενός νέου διοικητή ανοίγει το δρόμο για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2024 – κάτι το οποίο αποτελεί απόκλιση από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ερκάν, η οποία υπέδειξε τέλος της σύσφιξης, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.

«Δεδομένης της άποψής μας για πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με τον διορισμό του νέου διοικητή, βλέπουμε περιθώριο μείωσης άλλων 250 μονάδων βάσης ή ακόμη και 500 μονάδων βάσης. Η τελευταία περίπτωση δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας.

Το 2021, η απόλυση του τότε κυβερνήτη Νατσί Αγκμπάλ προκάλεσε μείωση της ισοτιμίας της λίρας κατά 13% τις επόμενες δύο εβδομάδες, μαζί με ένα άλμα περίπου 60% στο κόστος ασφάλισης του τουρκικού κρατικού χρέους έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

«Η αγορά είναι απίθανο θεωρήσει την πρόσφατη αλλαγή ως επανάληψη της απομάκρυνσης του Αγκμπάλ», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Ata Portfoy, Μπατουχάν Οζαχίν, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα μηνύματα σχετικά με τη συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής».

Από τότε που η Ερκάν και ο Σιμσέκ, οι οποίοι είναι και οι δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street, ανέλαβαν καθήκοντα πέρυσι, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση έλαβε χώρα μετά από την απόφασή τους να εγκαταλείψουν μια δαπανηρή πολιτική παρεμβάσεων η οποία είχε στείλει τα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα σε αρνητικό επίπεδο, αποθάρρυνε τους ξένους επενδυτές και τελικά δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου στη στήριξη του νομίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, το κόστος ασφάλισης του τουρκικού κρατικού χρέους έναντι χρεοκοπίας με τη χρήση 5ετών CDS μειώθηκε υπό των 300 μονάδων βάσης από τα τέλη του περασμένου έτους, από τις 700 μονάδες βάσης τον Μάιο. Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να συνεχίσουν να επενδύουν στα τουρκικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψε παρόμοια μείωση σύμφωνα με τους δείκτες της JPMorgan.

Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις επενδύσεις τους στα τουρκικά χρηματιστήρια κατά περίπου 10 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας συνολικά τα 32 δισ. δολάρια. Οι ξένες επενδύσεις σε ομόλογα σε τουρκικές λίρες αυξήθηκαν στα $2,8 δισ. από το σχεδόν μηδέν πριν από την ανάληψη καθηκόντων των Ερκάν και Σιμσέκ. Αν και βελτιωμένα, τα στοιχεία αυτά απέχουν πολύ από το αφήγημα της περασμένης δεκαετίας, όταν οι ξένοι επενδυτές είχαν αντίστοιχες επενδύσεις $70 δισ. δολαρίων.

Η απροθυμία των ξένων επενδυτών να εισέλθουν στην τουρκική αγορά χρέους οφείλεται σε μια σειρά από ad-hoc περιορισμούς για τα swaps, τα hedge συναλλάγματος και άλλα παράγωγα, τις οποίες επέβαλαν οι προκάτοχοι της Ερκάν και τις οποίες οι τουρκικές αρχές δυσκολεύονται να άρουν. Τον Οκτώβριο, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης αυτών των περιορισμών μόνο αφού η Τουρκία αποκτήσει ένα ισχυρό επιτοκιακό μαξιλάρι επί του πληθωρισμού.

Αυτό, βέβαια, δεν φαίνεται πως απέτρεψε την Deutsche Bank και την JPMorgan Chase & Co. από το να στοιχηματίσουν σε μια μεγάλη αλλαγή πορείας για τα ομόλογα σε τουρκικές λίρες φέτος, με την πρώτη να υποστηρίζει πως θα μπορούσε να αποτελέσει τη σημαντικότερη επένδυση του 2024 όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές.

«Σε ευρύτερο πλαίσιο, ούτε η παραίτηση της Ερκάν ούτε ο διορισμός του Καραχάν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μεγάλη έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα και το ιστορικό της Τουρκίας με τις συχνές αλλαγές στην κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο σύμβουλος της East Capital, Εμρέ Ακτσαμάκ. «Ο Σιμσέκ είναι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση της Τουρκίας και οι επιλογές αναμένεται να παραμείνουν συνεπείς στους στόχους του, ανεξάρτητα από τις αλλαγές προσωπικού, ακόμη και όταν πρόκειται για την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

Από εδώ και πέρα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις πράξεις και τα λόγια του Καραχάν, καθώς και στο αν η στροφή της νομισματικής πολιτικής η οποία ξεκίνησε πέρυσι συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν παραμένει ο απόλυτος ιθύνων νους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Πίκολι της Teneo Intelligence, προσθέτοντας πως «όσο ο πρόεδρος παραμένει υποστηρικτής της σταδιακής στροφής προς την ορθόδοξη νομισματική πολιτική την οποία υποστήριξε μετά τις εκλογές του 2023, το όνομα του επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δεν έχει σημασία».

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος Μαντωνανάκη: Η Eurobank βγάζει στο σφυρί το Elounda Beach Hotel & Villas και το Elounda Bay με τιμή €181,55 εκατ. (pics + upd)

ΤΕΡΝΑ: Πάνω από 30% η πρόοδος κατασκευής του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης (pics + vid)

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έσπασαν ξανά τα κοντέρ» τον Ιανουάριο οι αιτήσεις (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ