Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε αποσπάσει επικριτικά σχόλια στο παρελθόν επειδή προσπαθούσε να στηρίξει την τιμή της λίρας «ξεπουλώντας» τα εθνικά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Πλέον, ωστόσο, κάνει το ακριβώς αντίθετο, προκειμένου να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση του τουρκικού νομίσματος. 

Πρόκειται για ένα μέτρο για την αποτροπή αυτού που ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, αποκάλεσε ως υπερβολική ανατίμηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Goldman Sachs, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αγορές ξένου συναλλάγματος συνολικής αξίας 43 δισ. δολαρίων μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ισορροπημένο νόμισμα που μπορεί να συγκριθεί με το κινεζικό γουάν και την ινδονησιακή ρουπία. Μετά την πτώση που υπέστη πριν τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, η λίρα έχει ανέβει περίπου κατά 0,4% έναντι του δολαρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η ανοδική πίεση προς την λίρα είναι μια αναμενόμενη παρενέργεια των επιπέδων των επιτοκίων που είναι τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών μελών του G20, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια νομισματική πολιτική που δίνει έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 70%.

Μόλις δε, την Παρασκευή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, επανέλαβε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στις προβλέψεις τους δεν «βλέπουν» μείωση των επιτοκίων πριν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, οι εισροές ξένου συναλλάγματος προς την Τουρκία είναι αυξημένες κατά περίπου 16 δισ. δολάρια από τις εκλογές του Μαρτίου, επηρεάζοντας και τη λίρα. Μάλιστα εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να κινούνται ψηλά όσο ο υψηλός πληθωρισμός καθυστερεί την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές πιέσεις ανατίμησης στο νόμισμα.

Διαβάστε ακόμη  

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε δέκα χρόνια

Τουρισμός: Με 80.000 κενές θέσεις ξεκίνησε η σεζόν

Ηλεκτρισμός: Κολοσσιαίες επενδύσεις 1 δισ. ετησίως για τα δίκτυα διανομής έως το 2050

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ