Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν ανακοινώνει οικονομικές συμφωνίες ή πραγματοποιεί συμβολικές επισκέψεις σε περιόδους που η τουρκική λίρα σημειώνει ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου. Για την ακρίβεια είναι η πάγια τακτική του Προέδρου να ανακοινώνει συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Κίνα όταν το τουρκικό νόμισμα πιέζεται.

Αυτό ακριβώς κάνει και σήμερα μία μέρα μετά τη μεγάλη κατάρρευση της λίρας που την οδήγησε στην καταγραφή νέων αρνητικών ιστορικών ρεκόρ έναντι του δολαρίου: υποδέχεται στην Άγκυρα τον Πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ανακοινώνει την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών και κυρίως συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των χρηματιστηρίων των δύο χωρών, προσφέροντας στη λίρα μια μικρή ανάπαυλα από το σφυροκόπημα.

Η τουρκική λίρα στις 4:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Κωνσταντινούπολη ενισχύονταν έναντι του δολαρίου κατά 11% και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 11,587 λίρες ανά δολάριο. Η σημερινή αποκλιμάκωση στις πιέσεις που δέχεται η λίρα ακολουθεί ένα πτωτικό σερί 11 ημερών το οποίο διαμόρφωσε τις ετήσιες απώλειες της από τις αρχές του χρόνου στο 38%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

«Η ιστορία δείχνει ότι η λίρα τείνει να ανακάμπτει από τις απότομες πωλήσεις όταν η κατάσταση σταματήσει να επιδεινώνεται – ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν βελτιώνονται», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές της Medley Global Advisors. «Αλλά η μεσοπρόθεσμη τάση για τη λίρα θα παραμείνει υπό πίεση όσο η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή και οι αξιωματούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε διαρθρωτικές προσαρμογές».

Οι αντιδράσεις των πολιτών 

Αυτό που έχει αλλάξει από τις προηγούμενες φορές που το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε έναντι του δολαρίου, είναι  οι αντιδράσεις των πολιτών.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης πολίτες σε διάφορες επαρχίες της χώρας ξεσηκώθηκαν ενάντια στις πολιτικές του Τούρκου προέδρου και διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση.

Πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, ενώ η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, έκλεισε από αστυνομικά οδοφράγματα.

Στην περιοχή Κουρτουλούς, οι γυναίκες εξέφρασαν την οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν, χτυπώντας κατσαρολικά και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αρκετοί Τούρκοι έσπευσαν να προμηθευτούν καφέ και ζάχαρη καθώς αναμένεται να ανέβει η τιμή τους, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ψωμί όπου επίσης προβλέπονται ανατιμήσεις.

Ο βασικός μισθός των Τούρκων εργαζομένων έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ, είναι δηλαδή λιγότερος ακόμα και από χώρες όπως η Κίνα και η Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το βασικό μισθό αμείβονται οι μισοί εργαζόμενοι της Τουρκίας.

Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση που έγινε στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου FOX TV.

«Ο βασικός μισθός στην Κίνα είναι στα 340 δολάρια. Την Κίνα την γνωρίζαμε ως η χώρα που οι άνθρωποι εργάζονται για ένα πιάτο ρύζι. Σήμερα είναι στα 340 δολάρια. Η Αλβανία στα 275 δολάριο ο βασικός μισθός. Η χώρα μας η Τουρκία, ο βασικός μισθός στα 209 δολάρια!», εξήγησε ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως στόχος του είναι να γίνει ανταγωνιστική η Τουρκία αφήνοντας «ελεύθερη» την ισοτιμία παρότι αυτό οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει θέμα για τις συμπολιτευόμενες εφημερίδες 

Οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες πάντως, δεν έχουν ούτε μια αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους για την υποτίμηση της λίρας. Ενδεικτικά η Hurriyet μπορεί να μην γράφει κάτι για την οικονομία αλλά ενημερώνει τους Τούρκους πολίτες για μια τραγουδίστρια που «επέστρεψε» με νέο τραγούδι. Η Sabah από την άλλη κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές».

Αντίθετα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η Karar γράφει για εφιαλτική ημέρα για την τουρκική λίρα που «έμεινε χωρίς αξία» και η Cumhuriyet γράφει πως «Έριξαν το λαό στην πυρά και τον κοροϊδεύουν».

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν παρά τα άσχημα μαντάτα της πανδημίας

Προειδοποίηση Μόμπιους για ντόμινο από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία – Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων 2021: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα