Τις απόψεις των αναλυτών και των αγορών εισάκουσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής της πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου, ακόμα κι αν αυτές αντιτίθενται στην ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν.

Η αύξηση της μεταβλητότητας της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και οι εκτιμήσεις για σημαντική υποτίμηση στο εγγύς μέλλον ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών. Οι περισσότεροι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν υποστηρίξει πως τα επιτόκια στη χώρα θα παραμείνουν στο 8,5% παρά τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρο για μείωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα της χώρας τόνισε πως η σεισμόπληκτη περιοχή «έχει καταγράψει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη», υπογραμμίζοντας πως ο σεισμός ο οποίος κόστισε τις ζωές άνω των 50.000 ανθρώπων πρόκειται να έχει οικονομικό κόστος ύψους $104 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, «η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι αρκετή για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μετά από τους φονικούς σεισμούς, παρέχοντας τόσο χρηματοοικονομική στήριξη όσο και σταθεροποίηση των τιμών των αγαθών»

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, έχει μειώσει τα επιτόκια εννιά φορές και δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση, παρά τη μεγαλύτερη κρίση του κόστους διαβίωσης στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Η Τουρκία αποτελεί, πια, «παρία» της γενικότερης διεθνούς νομισματικής πολιτικής, αποτελώντας εξαίρεση στον οικονομικό κανόνα της νομισματικής σύσφιξης σε περιόδους πληθωριστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, «η τουρκική κεντρική τράπεζα, προσπαθώντας να στηρίξει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, αποφάσισε να μην εισακούσει τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Δεδομένων των αυξημένων επιτοκίων στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, η πίεση την οποία δέχεται το τουρκικό νόμισμα θα συνεχιστεί. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει με εργαλεία ενίσχυσης των αποθεμάτων των τουρκικών τραπεζών, περαιτέρω εποπτεία και κρυφές παρεμβάσεις προς στήριξη της οικονομίας της χώρας».

Σημειωτέον πως η παύση της μείωσης των επιτοκίων αποτελεί μέρος της προσπάθειας προστασίας του εθνικού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα έχει, παράλληλα, ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν την αγορά δολαρίων.

Η πίεση που ασκείται στη λίρα έχει αυξηθεί ενόψει των εκλογών, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για ξένο συνάλλαγμα. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας έχει αγγίξει νέα χαμηλά, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 4% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Ακόμα κι αν υπάρξει εξορθολογισμός της νομισματικής πολιτικής της χώρας μετά τις εκλογές, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση της τάξης του 30%, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co

Προσηλωμένος στην προσπάθειά του για ολοένα και μειωμένα επιτόκια, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στην στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων, το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας φαινόταν δεκτικό όσον αφορά τις εκκλήσεις του Ερντογάν για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 5,5% από τον Αύγουστο. Σημειωτέον πως, αν και ο πληθωρισμός στη χώρα έχει καταγράψει σχετική μείωση, βρίσκεται ακόμα πολύ παραπάνω του 50% σε ετήσιο επίπεδο.

Τέλος, ο Ερντογάν παραμένει αμετακίνητος στις απόψεις του παρά τις συστάσεις των αναλυτών και των επενδυτών, υποστηρίζοντας πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται παράλληλα με τον πληθωρισμό, όσο αυτός βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της χώρας. 

«Το τουρκικό μοντέλο θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Γουάτσα: Θα συνεχίσω τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Είμαι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές των τραπεζών

Οι «χρησμοί» του Νουριέλ Ρουμπινί για την Ελλάδα (pics)

Παραιτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα η Φωτεινή Ιωάννου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ