Η Κίνα φέτος κέρδισε μια θλιβερή «πρωτιά» την οποία διατηρούσε τα τρία τελευταία χρόνια η Τουρκία: Είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέδωσε σήμερα η Ομάδα Υπεράσπισης της Ελευθερίας του Τύπου στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η έκθεση. Η Κίνα κατατάσσεται, πλέον, στην πρώτη θέση με 48 δημοσιογράφους στη φυλακή, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των δημοσιογράφων πυο βρίσκονται μέσα στις τουρκικές φυλακές έμεινε στους 47. Πέρυσι η Τουρκία είχε 68 φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Η CPJ ανέφερε ότι η μείωση που παρατηρείται στις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι στη γείτονα τα πράγματα βελτιώνονται, ούτε αντανακλά την επιτυχία των προσπαθειών του προέδρου Ερντογάν να καταργήσει τις αναφορές στο πρόβλημα και τις επικρίσεις που ακούγονται από ανεξάρτητες φωνές.

«Ο κλάδος αυτός στην Τουρκία έχει πληγεί πολλαπλώς, με τις κρατικές απαγορεύσεις και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης να έχουν οδηγήσει πολλούς δημοσιογράφους στο να μεταναστεύσουν, να μείνουν άνεργοι ή να αυτολογοκρίνονται. Με αυτά ως δεδομένα, οι Αρχές ενέκριναν στις 24 Οκτωβρίου ένα νόμο που άνοιξε το δρόμο για νέες προσφυγές εναντίον δημοσιογράφων με διάφορες κατηγορίες, κι ανάμεσά τους για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων», μια αγαπημένη κατηγορία των Τούρκων εισαγγελέων» αναφέρει η έκθεση.

«Δεκάδες δημοσιογράφοι που σήμερα στην Τουρκία δεν έχουν φυλακιστεί, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δικαστικές διαμάχες οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε φυλάκισή τους. Την ίδια ώρα, άλλοι λειτουργοί του Τύπου καταδικάστηκαν ερήμην και πρόκειται να συλληφθούν εάν επιστρέψουν στην Τουρκία» προσθέτει η έκθεση της CPJ.