Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προωθεί αλλαγές στους δασμούς αυτοκινήτων υιοθετώντας αλλαγές που έχει ζητήσει η αυτοκινητοβιομηχανία και οι οποίες θα άρουν ορισμένους φόρους επί εισαγόμενων εξαρτημάτων για αυτοκίνητα και φορτηγά που κατασκευάζονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν από ξεχωριστούς δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συσσώρευση πολλαπλών επιβαρύνσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια σημαντική νίκη για την εμπορική πολιτική του προέδρου, καθώς επιβραβεύει τις εταιρείες που παράγουν εγχώρια, ενώ παράλληλα δίνει χρόνο στις βιομηχανίες που έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να επενδύσουν στην Αμερική και να επεκτείνουν την εγχώρια παραγωγή τους», δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Η αναμενόμενη αλλαγή, την οποία είχε πρώτα αναφέρει η Wall Street Journal, έρχεται καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Μίσιγκαν — την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας — για να τιμήσει τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η αναμενόμενη ανακοίνωση, την οποία δημοσίευσε πρώτη η Wall Street Journal, συμπίπτει με την προετοιμασία του Τραμπ για επίσκεψη στο Μίσιγκαν, κέντρο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στα πλαίσια των 100 πρώτων ημερών της δεύτερης προεδρικής του θητείας. Η υπογραφή της διακήρυξης θα μπορούσε να γίνει ήδη από την Τρίτη, πριν από την ομιλία του στην κομητεία Μακόμπ, ισχυρό προπύργιο της εργατικής τάξης που υποστηρίζει τον Τραμπ και τις πολιτικές του.

Αναπροσαρμογή της στρατηγικής δασμών

Η αλλαγή πολιτικής αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στη ρευστή εμπορική στρατηγική του Τραμπ, έπειτα από την απόφαση να καθυστερήσει την επιβολή υψηλών δασμών σε διάφορους εμπορικούς εταίρους, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν την έναρξη ισχύος των 25% δασμών στα ξένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων στις 3 Μαΐου. Βάσει αυτών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να αιτηθούν επιστροφή μέρους των δασμών, ανάλογα με το ποσοστό αμερικανικής παραγωγής τους, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι επιστροφές αυτές θα μειώνονται σταδιακά, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, ενώ δίνουν χρόνο στις εταιρείες να προσαρμοστούν.

Επιπρόσθετα, τα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα προστατεύονται από τη διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα επιβαρύνονται επιπλέον με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Θετική ανταπόκριση από τη βιομηχανία

Κατασκευαστές, έμποροι και προμηθευτές είχαν ζητήσει επίμονα ελαφρύνσεις, προειδοποιώντας ότι οι επιβαρύνσεις κινδύνευαν να αποσταθεροποιήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού στη Βόρεια Αμερική. Η Ford καλωσόρισε τις αποφάσεις, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζιμ Φάρλεϊ να δηλώνει ότι θα συμβάλλουν στη στήριξη μιας δυναμικής και αναπτυσσόμενης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αμερική.

Αντίστοιχα, η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Μέρι Μπάρα, σημείωσε πως η ηγεσία του Τραμπ ενισχύει τον ανταγωνισμό και ενθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ορισμένες βιομηχανικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την ανησυχία ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα ανταλλακτικά θα αύξαναν τα κόστη παραγωγής στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την αναβίωση της τοπικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Τραμπ είχε ήδη αναγνωρίσει αυτές τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζονται χρόνο για να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων και ποντάρει σε άνοδο της οικιακής κατανάλωσης

Μαθιός Ρήγας για γεωτρήσεις: Χρειάζεται σταθερή κυβερνητική πολιτική και επενδυτές έτοιμους για ρίσκο

Space Hellas: Σε ποια έργα ποντάρει για το 2025 – «Βλέπει» μείωση δανείων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα