Η γαλλική οικονομία θα χρειαστεί πάνω από δυο χρόνια για να ανακάμψει από το χτύπημα του κορωνοϊού, που αναμένεται να επιφέρει πλήγμα διαρκείας και στην αγορά εργασίας, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

Σε έκθεσή της αναφέρει ότι, ακόμα και με ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη διετία, η ανεργία θα φτάσει κοντά στο ποσοστό ρεκόρ του 12% το α΄ εξάμηνο του 2021 και θα μειωθεί στο 9,7% ως τα τέλη του 2022.

Η οικονομία που θα συρρικνωθεί πάνω από 10% φέτος, θα ανακάμψει στα περσινά επίπεδα γύρω στα μέσα του 2022.

«Μετά το πολύ ισχυρό σοκ, η ανάκαμψη θα γίνει σε βάθος χρόνου», αναφέρει η έκθεση.

Αν ενσκήψει εκ νέου η πανδημία και το κράτος διατηρήσει τους περιορισμούς, η ανάκαμψη μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 16% το 2020, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της τράπεζας.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Γαλλίας – που είναι η πρώτη μετά την πανδημία – δείχνει ότι ο κορωνοϊός ρίχνει βαριά τη σκιά του στις οικονομικές προοπτικές παρά τις μαζικές δαπάνες στις οποίες προχωρούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προκειμένου προστατεύσουν θέσεις εργασίας κι επιχειρήσεις.

Ανάλογη έκθεση στην Ισπανία τη Δευτέρα έδειξε μια παρόμοια εικόνα, όπου και με το καλό σενάριο, η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 17% μέχρι το 2022.

Στη Γαλλία οι αιτήσεις ανεργίας έχουν αυξηθεί παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Γαλλίας περιμένει την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας ως τα τέλη του 2020.

Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη απώλεια των τελευταίων 40 ετών.

Στην κορύφωση του γαλλικού lockdown, η οικονομική δραστηριότητα ήταν περίπου στα 2/3 των κανονικών επιπέδων. Στα τέλη Μαΐου, η δραστηριότητα ήταν περίπου 17% χαμηλότερη από την κανονική,, αλλά η βελτίωση είναι σταδιακή και το χάσμα θα παραμείνει περίπου στο 7% στο τέλος του έτους.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις, ιδίως όσον αφορά τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών που θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη, αναφέρει η Τράπεζα της Γαλλίας. Εκτιμά ότι οι αποταμιεύσεις θα μπορούσαν να είναι κατά 100 δισ. ευρώ πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από την κρίση έως το τέλος του έτους.

Κι όπως σημειώνει η τράπεζα, μόνο με την εμφάνιση μιας μόνιμης ιατρικής λύσης (πχ. εμβόλιο) στα μέσα του 2021 θα μπορέσει να επιστρέψει επαρκώς η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, ώστε να μειωθεί αισθητά το ποσοστό αποταμίευσης.