Ενδιαφέρον εξαγοράς της κρατικοποιημένης ολλανδικής ABN Amro Bank φέρεται να εξέφρασε η BNP Paribas, σ’ ένα κυοφορούμενο deal που μπορεί να αλλάξει το ευρωπαϊκό banking. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πρόσφατα συνάντηση με την ολλανδική κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πιθανής αγοραπωλησίας.  

Ας σημειωθεί ότι η ABN Amro είχε περιέλθει στα χέρια του δημοσίου, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009 (η διάσωση έχει στοιχίσει 22 δισ. ευρώ). Αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, ενώ το 2015 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, σε μια πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της BNP Paribas αφορά κυρίως τον κλάδο της λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, ενώ ενδεχόμενο deal θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία επέκτασης της γαλλικής εταιρείας στη βόρεια Ευρώπη. 

Μέχρι στιγμής, οι επαφές των δύο πλευρών λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε επίπεδο απλού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχουν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πώληση της τράπεζας σ’ αυτή την τρέχουσα χρονική συγκυρία. 

Σε κάθε περίπτωση, το φημολογούμενο ενδιαφέρον της BNP παρέχει ισχυρή στήριξη στη μετοχή της ABN Amro, η οποία στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εκτοξεύεται κατά σχεδόν 14%. Κέρδη κατά περίπου 3% σημειώνει και η μετοχή της BNP Paribas στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Οι ενδο-ευρωπαϊκές τραπεζικές συγχωνεύσεις σπανίζουν την τελευταία δεκαετία, καθώς το περιβάλλον των αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων δεν αποτελούσε σύμμαχο τέτοιων πρωτοβουλιών. Ωστόσο, η εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την πρόοδο στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε., αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση, παρά τις ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία.  

Υπενθυμίζεται ότι η BNP, η οποία θεωρείται η πολυτιμότερη τράπεζα της Ευρωζώνης, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητά της, χάρη στη συμφωνία πώλησης της Bank of the West στη Bank of Montreal έναντι του ποσού των 16 δισ. δολαρίων. 

Διαβάστε επίσης:

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο: Ράλι έως 10% σε ΤΕΝΕΡΓ, κέρδη 5% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ 

Wood: H Ελλάδα σε πιο ευνοϊκή θέση από την Ιταλία αναφορικά με τα ομόλογα

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream