Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου με την κορύφωση της χειμερινής ζήτησης, αν σταματήσουν εντελώς οι αποστολές προμηθειών από τη Ρωσία μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, κατά το οποίο ο αγωγός Nord Stream που καταλήγει στη Γερμανία κλείσει εντελώς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει μέσω email στο Bloomberg ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος του τομέα έρευνας για φυσικό αέριο και LNG της WoodMac, ο οποίος προσθέτει ότι η Γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να ξεμείνει εντελώς από τα αποθέματα έως τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email στο πρακτορείο ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και έφερε νέο ράλι τις τιμές, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom  περιόρισε τις τελευταίες δύο ημέρες τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστρία. Ο Ρώσος εξαγωγέας είπε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη χωρητικότητα του Nord Stream μέσω Βαλτικής θάλασσας λόγω προβλημάτων με τη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens. Η Γερμανία ωστόσο αμφισβήτησε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι περικοπές είχαν «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύουν στη διαταραχή των αγορών.

Αν επιμείνουν οι μειωμένες ροές ρωσικού αερίου, αυτό θα εκτροχιάσει την καλοκαιρινή εκστρατεία αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα ανέκαμπταν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η περιοχή θα φτάσει τον στόχο της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Η πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα φέρει τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης σε μόλις 59% έως την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο Di Odoardo. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μόνο στο τέλος του χειμώνα, είπε.

Ωστόσο, εάν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι δυνατό να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και εν μέσω της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG, ενός από υα σημαντικότερα εργοστάσια υγροποίησης αερίου στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Di Odoardo.

Το LNG διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο από την αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη έχει εισαγάγει όγκους-ρεκόρ καυσίμου, ιδίως από τις ΗΠΑ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν φθάνοντας από τα 80 ευρώ έως και τα 150. Σήμερα στο στο Άμστερνταμ οι τιμές κινούνται προς το παρόν με μικρές διακυμάνσεις με την τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Ιουλίου στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 123 ευρώ η μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Energean: ΕΕ και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με Ισραήλ – Αίγυπτο

ΟΤΟΕ: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών

Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής: Έρχονται και νέες αυξήσεις στα καύσιμα – Tι προτείνει