«Χρυσή» αποδεικνύεται η πράσινη μετάβαση για τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκόμισαν μεγαλύτερα κέρδη ως ανάδοχοι πράσινων ομολογιών και δανειοδοτήσεις πράσινων projects από ότι σε αντίστοιχες συμφωνίες που συνδέονται με τον ευρύτερο κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη διασφάλισαν κέρδη ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων από αμοιβές, μέσα στο 2023, από ομόλογα και project φιλικά προς το περιβάλλον, όταν συγκριτικά από deals που σχετίζονταν με τους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα αποκόμισαν λιγότερο από 2,7 δισ. δολάρια.

Συνολικά οι τράπεζες διέθεσαν 583 δισ. δολάρια για πράσινα ομόλογα και δάνεια την περσινή χρονιά, σε σχέση με 527 δισ. δολάρια για εκδόσεις χρεών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022, οι τράπεζες είχαν δρομολογήσει 594 δισ. δολάρια σε πράσινα project και 558 δισ. στον κλάδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Πρωτιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στην ηγετική θέση της πράσινης μετάβασης βρέθηκαν το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Μεταξύ τους δε, ξεχώρισε η BNP Paribas SA, όπως υπολόγισε το Bloomberg.

Η γαλλική τράπεζα διασφάλισε κέρδη ύψους περίπου 130 εκατ. δολαρίων την περσινή χρονιά από την χρηματοδότηση της σε πράσινες business. Δεύτερη στην κατάταξη ήταν η επίσης γαλλική Credit Agricole AG με 96 εκατ. δολάρια με την HSBC Holdings Plc να συμπληρώνει την τριάδα με 94 εκατ. δολάρια.

Αντιθέτως, η Wall Street συνέχισε να κυριαρχεί στις χρηματοδοτήσεις ορυκτών καυσίμων με την Wells Fargo και την JPMorgan Chase να διατηρούν τα σκήπτρα σε κέρδη από τους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Wells Fargo αποκόμισε αμοιβές ύψους 107 εκατ. δολαρίων από δάνεια και ομολογίες του κλάδου ορυκτών καυσίμων, με την JPMorgan και την Mitsubishi UFJ Financial Group να έπονται έχοντας διασφαλίσει από 106 εκατ. δολάρια.

Η πίεση της ΕΚΤ

Η εικόνα που διαμορφώνεται για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης συμπίπτει χρονικά με τη δρομολόγηση αυστηρότερων κανόνων στην περιοχή, με την ΕΚΤ και την αρμόδια εποπτική αρχή των τραπεζών να έχουν καταστήσει σαφές πως επιζητούν από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της περιοχής να παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, οι τράπεζες της Ευρώπης είναι πλέον αντιμέτωπες με την απειλή προστίμων αλλά και υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, αν δεν διαχειριστούν σωστά την έκθεση στην κλιματική απειλή και τα ακραία φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, πολλές τράπεζες έχουν ήδη επιβάλλει μεγαλύτερους περιορισμούς στη χρηματοδότηση του κλάδου των ορυκτών καυσίμων.

Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, το κανονιστικό πλαίσιο παραμένει ασαφές και διασπασμένο με δεδομένα και τα διαφορετικά εμπόδια που θέτουν κάποιες πολιτείες, κυρίως πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία, σε θέματα πράσινης μετάβασης. Ενδεικτικά σε πολιτείες όπως το Τέξας, οι τράπεζες που μπαίνουν στο στόχαστρο με την υποψία πως τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις δανειοδοτήσεις του κλάδου των ορυκτών καυσίμων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αντίποινα.

Εκτός στόχων

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος παγκοσμίως κινείται κάτω από τους στόχους που θα έπρεπε να «πιάσει» προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του BloombergNEF, απαιτούνται τέσσερις φορές παραπάνω κονδύλια για πράσινα projects σε σχέση με projects ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί ευθυγράμμιση με τους στόχους των μηδενικών εκπομπών αερίων. Όμως, μέχρι και τα τέλη του 2022, η αναλογία βρισκόταν μόλις στο 0,7 προς 1, παραμένοντας μάλιστα σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τα στοιχεία του 2021.

«Η χρηματοδότηση των τραπεζών δεν βρίσκεται ούτε καν κοντά στα επίπεδα (πράσινης) μετάβασης που απαιτούνται» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τρίνα Γουάιτ, αναλύτρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων στο BNEF.

Η εικόνα αυτή προφανώς θεωρείται ανησυχητική από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. «Οι τράπεζες δεν ακολουθούν ακόμη το ρυθμό της (πράσινης) μετάβασης που απαιτείται για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή» καταγγέλλει ο Τζέισον Σβαρτζ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Sunrise Project που επικεντρώνεται στη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ήδη η περσινή χρονιά ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Carbon Project. H οργάνωση υπολόγισε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,1% αγγίζοντας νέο υψηλό το 2023, εξέλιξη που βγάζει τον πλανήτη εκτός στόχων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη 

Σπάει τα ρεκόρ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – Έφτασε στα 34 τρισ. δολάρια

Τι φέρνει το 2024 σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έτσι πιάστηκε στη «φάκα» η ΑΓΗΝΩΡ του Ομίλου Τουρνικιώτη – Έρχονται νέα πρόστιμα και έλεγχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ