Πριν από ένα μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στεκόταν ενώπιον της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα του και ζητούσε την υποστήριξη των μελών της, την ώρα που τους εξηγούσε πόσο πολύ εκτιμά τη δημιουργία πλούτου. Ωστόσο, ένας μήνας φαίνεται ότι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική…

Την Τρίτη η πορεία της βρετανικής λίρας εξάλειψε όλα τα κέρδη της κατά τις προηγούμενες ημέρες, μετά από τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα αποσυνδέσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, είτε επιτευχθεί εμπορική συμφωνία είτε όχι.

Οι επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου, που πίστευαν ότι ο Τζόνσον θα αξιοποιήσει τη νίκη του στις εκλογές και τη σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να περιορίσει τους δεσμούς του με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και να προχωρήσει σε ένα «ήπιο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «πιάστηκε εξαπίνης» όπως δήλωσε ο Κιτ Τζακς, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος στην Societe Generale.

Η υποχώρηση της λίρας ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας χρονιάς.

Είχε προβλήματα ο πρωθυπουργός; Δεν υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν ένας αξιωματούχος στο Λονδίνο αποκάλυψε ότι ούτε ο Τζόνσον ούτε κάποιο άλλο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «εστιάζουμε στις υπηρεσίες προς το λαό μας, όχι στην κατανάλωση σαμπάνιας με δισεκατομμυριούχους».

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο Τζόνσον επιλέγει έναν μοναστικό τρόπο ζωής. Ο ίδιος γιόρτασε την προηγούμενη εβδομάδα την εκλογική του νίκη σε ένα πάρτι που διοργανώθηκε από τον ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωσης Εβγκένι Λεμπέντεφ.

Αντίθετα, αποτελεί ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός υποπτεύεται πως οι ψηφοφόροι του, που αποτελούν την αιτία της εκλογικής του νίκης, εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους γι αυτόν. Λένε, δηλαδή ότι απλώς «δανείζουν» την ψήφο τους στους Συντηρητικούς. Έχοντας επικρατήσει εκλογικά σε μια σειρά περιοχών της εργατικής τάξης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία, ο Τζόνσον θεωρεί ότι η κυβέρνησή του είναι μια «κυβέρνηση του λαού».

Γιατί αποφεύγει το Νταβός

ΟΙ Βρετανοί Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η δεσμευτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου 2020 για ολοκλήρωση της αποχώρησης από την ΕΕ, θα βοηθήσει και τους Ευρωπαίους να προγραμματίσουν τη δική τους πορεία. Όσο για την απουσία του Τζόνσον από τη φετινή συνεδρίαση του ΠΟΦ στο Νταβός, η απάντηση είναι ότι μια πιθανή παρουσία του εκεί θα τον έκανε δεκτικό σε πιέσεις για ένα πιο «ήπιο» Brexit που δεν θέλει να υποστεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν ανέκαθεν εναντίον της συνάντησης στο Νταβός. Παλαιότερα, ως δήμαρχος του Λονδίνου, είχε παραστεί τουλάχιστον δυο φορές, είχε ζητήσει από τους παριστάμενους εκεί να στηρίξουν τη βρετανική οικονομία κι είχε φωτογραφηθεί με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, τρώγοντας πίτσα μαζί του.

Η Τερέζα Μέι, προκάτοχος του Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, είχε χρησιμοποιήσει το Forum του Νταβός την εποχή των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να φιλοτεχνήσει το διεθνές προφίλ της.