Βουνό προκλήσεων έχει μπροστά του ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρνετ Κούσνερ, καθώς η Kushner Companies, ο όμιλος real estate που κατέχει η οικογένειά του, βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η Kushner Companies βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών οικονομικών επιπλοκών και αναζητά εναγωνίως ξένα κεφάλαια για να μπορέσει να κρατηθεί  στην επιφάνεια.

Τα προβλήματα κορυφώθηκαν με την εξαγορά ακινήτου στον αριθμό 666 της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη που έγινε το 2007. Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη 44 ορόφων, για την αγορά του οποίου η εταιρεία έλαβε δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων δολ., από τα οποία δεν έχει πληρώσει ούτε… σεντ.

fifthh

Συγκεκριμένα, το τίμημα του 1,8 δισ. δολ. πληρώθηκε με προκαταβολή 50 εκατ. δολ., υψηλότοκα δάνεια 535 εκατ. δολ. και υποθήκη 1,2 δισ. δολ.

Ωστόσο η σοβαρή κρίση ακίνητων που χτύπησε την κτηματαγαγορά της Νέας Υόρκης και όχι μόνο, αμέσως μετά την αγοραπωλησία, κατέστησε αδύνατο για την Kushner Companies να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

debt1

Ως εκ τούτου οι τράπεζες διστάζουν να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση του δανείου, που θα πρέπει να αποπληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικογένεια Kushner έχει προχωρήσει στην πώληση όλων των χώρων στο ισόγειο  του κτηρίου και του μεριδίου 49,5% του πύργου στην Vornado Realty Trust. Οι πωλήσεις αυτές τη βοήθησαν να πληρώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια και να σπάσει την ιδιοκτησία του Πύργου σε κομμάτια, ωστόσο και πάλι, η ίδια θα πρέπει να πληρώσει 600 εκατ. δολ.

rents

Σχεδόν αμέσως μετά την αγορά του πύργου από την οικογένεια Κουσνέρ τα ενοίκια έπεσαν κατακόρυφα

Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια έχει προσπαθήσει να βρει επενδυτές, χωρίς καμιά επιτυχία και, καθώς ο όμιλος δεν είναι εισηγμένος δεν υποχρεούται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τα σχέδιά του.

Σύμφωνα, πάντως με το πρακτορείο, τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν την ισοπέδωση του παρόντος κτηρίου και την αντικατάστασή του μέσω της ανέγερσης ενός νέου 80 ορόφων, με πενταώροφο εμπορικό κέντρο και πολυτελή ρετιρέ.

Στη λίστα των επενδυτών που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των  Kushner ήταν ο σεΐχης  Hamad bin Jassim Al Thani που είχε συμφωνήσει να επενδύσει αν βρίσκονταν κι άλλοι επενδυτές το 2016. Τελικά η συνεργασία ναυάγησε. Το  κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νότιας Κορέας που τελικά όμως αποχώρησε από τις συνομιλίες και η κινεζική Anbang, μια μεγάλη ασφαλιστική με στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση, η οποία όμως αποχώρησε το 2017 μετά από πληροφορίες για διαρροή των συζητήσεων.

Όλοι αυτοί οι επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg, δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο σχετικά με τις συζητήσεις που είχαν, λόγω της σχέσης του Κουσνέρ με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς πολλοί υποψιάζονται ότι ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειάς του.

Η Kushner Companies μπήκε ωστόσο σε επικίνδυνα νερά τον περασμένο Μάιο, μετά μπουν σε άλλη εταρεία real estate με αντάλλαγμα αμερικανικές βίζες, μέσω του ονόματος Κουσνέρ.

Μάλιστα τον Ιούλιο άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιες εταιρείες που συνεργάζονταν με την Kushner Companies εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το όνομα του Τζάρεντ για να προσελκύσουν Κινέζους επενδυτές.

Αντίδραση στις αποκαλύψεις του Βloomberg υπήρξε από εκπρόσωπο της Kushner Companies, ο οποίος ανέφερε ότι το εν λόγω άρθρο  περιείχε πολλά λάθη και καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα.