Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή καλά κρατούν με τη πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να εντείνει τις ανησυχίες παγκοσμίως για το μέλλον στην αγορά ενέργειας και όχι μόνο. Μπορείο η αγορά να έδειξε ανθεκτικότητα την επομένη της επίθεσης, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για εκτροχιασμό σε μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ελάχιστα μετακινήθηκαν, με τους εμπόρους να αποδίδουν την αχνή δράση των τιμών στην ιδέα ότι το χτύπημα ήταν καλά προετοιμασμένο εκ των προτέρων και στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη στη συνέχεια. Καθώς το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του στην επίθεση, οι παρατηρητές της αγοράς απαντούν για τις προοπτικές:

Citigroup: Το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Η βασική υπόθεση της Citigroup είναι ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν «εξαιρετικά υψηλές» στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις τιμές. Αυτό ώθησε την τράπεζα να αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές, με τον τρίμηνο στόχο για το West Texas Intermediate να αυξάνεται κατά 8 δολάρια το βαρέλι, όπως γράφει το Bloomberg.

«Αυτό που δεν έχει τιμολογηθεί στην τρέχουσα αγορά, κατά την άποψή μας, είναι μια πιθανή συνέχιση μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να δει τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται έως και +100 δολάρια/βαρέλι, ανάλογα με τη φύση των γεγονότων», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Max Layton.

Goldman Sachs: Ασφάλιστρο κινδύνου

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν ήδη ένα ασφάλιστρο κινδύνου 5 έως 10 δολαρίων το βαρέλι από τους καθοδικούς κινδύνους στην προσφορά», πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Group Sachs μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven. «Η πιθανή ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πιθανόν να καθορίσει την έκταση της απειλής για τον περιφερειακό εφοδιασμό πετρελαίου».

Η ιρανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%, τα τελευταία δύο χρόνια σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφεραν οι αναλυτές. Έτσι, «εάν η αγορά τιμολογούσε μια υψηλότερη πιθανότητα μειωμένης προσφοράς του Ιράν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφεραν.

ICG: Με το βλέμμα στις αντιδράσεις

Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι «αυτό ήταν, δεν θα κάνει τίποτα άλλο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το να μην απαντήσει είναι μια επιλογή για το Ισραήλ», δήλωσε η Ντίνα Εσφαντιέρι, ανώτερη σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο International Crisis Group, με έδρα το Λονδίνο. «Το μόνο που αλλάζει το παιχνίδι είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν ισραηλινά αντίποινα, οπότε αυτό μπορεί να περιορίσει κάπως το Τελ Αβίβ».

SVB Energy: Ασκήσεις ισορροπίας

«Εάν τα πρόσφατα αντίποινα μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ σταματήσουν στο σημερινό τους επίπεδο ή απέχουν από την κλιμάκωση στην περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή πετρελαίου και στις εγκαταστάσεις εξαγωγής, η αγορά θα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία της», δήλωσε η Sara Vakhshouri, ιδρύτρια και πρόεδρος της SVB Energy International LLC. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εμφανίζονται σταθερά, με τον ΟΠΕΚ+ να παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται για την καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις προσφοράς στην αγορά, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τις εθελοντικές περικοπές και να αυξήσει την παραγωγή».

ING Groep: Τιμολογημένες οι αντιδράσεις

«Η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνουν το ενδεχόμενο μιας πιο μετρημένης αντίδρασης από το Ισραήλ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV Warren Patterson και Ewa Manthey. «Το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική αβεβαιότητα».

Για το πετρέλαιο, «ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθούν αυστηρότερα οι κυρώσεις για το πετρέλαιο κατά του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της προσφοράς πετρελαίου μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως», ανέφεραν. Άλλα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές ή το Ιράν να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ.

RBC Capital Markets: Από τι θα κριθεί το αποτέλεσμα

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή αν θα μειωθούν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, μεταξύ των οποίων και η Helima Croft. Ένα σημαντικό ισραηλινό αντίποινα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αποσταθεροποιητικό κύκλο, είπαν.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι αμελητέος, δεδομένης της κατάληψης του ιρανικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ που προηγήθηκε των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφεραν οι αναλυτές. Παρόλα αυτά, «αν το Ισραήλ υποχωρήσει ή προβεί σε μια απάντηση de minimis, φαίνεται ότι το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιστρέψει αυτόν τον πόλεμο στη σκιά».

IEA: Αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του πετρελαίου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπενθύμισαν εκ νέου τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου, ενώ αύξησαν τον κίνδυνο αστάθειας στις αγορές πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είχαν ήδη σφίξει πριν από τα ιρανικά αντίποινα, με τις περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή να θέτουν τώρα στο επίκεντρο την ασφάλεια του εφοδιασμού, αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται στενά, πρόσθεσε.

ANZ Banking Group: Η κλιμάκωση είναι απίθανη’

«Το γεγονός ότι η επίθεση ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση είναι απίθανη», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ Banking Group Ltd. «Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου είναι επίσης αυξημένο, οπότε δεν δικαιολογεί περαιτέρω κέρδη έως ότου ξεκαθαρίσει η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση».
«Η αγορά πρέπει να δει περαιτέρω ενδείξεις ότι η προσφορά διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προτού ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα», πρόσθεσε.

Capital: «Αναστεναγμός ανακούφισης

«Η αγορά πετρελαίου μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο John Kilduff, ιδρυτικός εταίρος της Again Capital LLC.
«Υπήρξαν πολλές αγορές λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθώς η ιστορία εξελίχθηκε, αυτό που δεν συνέβη ήταν μια πραγματική κλιμάκωση των εντάσεων».

A/S Global Risk Management: Αυστηρότερες κυρώσεις

«Η κατάσταση είναι ρευστή και αν το Ισραήλ δώσει σήμα ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα, οι εντάσεις στην αγορά θα χαλαρώσουν», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management. Το χειρότερο σενάριο της αγοράς είναι το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, αν και αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο, είπε.

Αντ’ αυτού, «είναι πιθανές αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν», είπε. «Οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κυρώσεις στο Ιράν είναι ήδη πολύ περιεκτικές, αλλά το Ιράν έχει ακόμη καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές κατά το τελευταίο έτος».

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι ξανά για ανάφλεξη τιμών λόγω Μέσης Ανατολής

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ