Ο χρυσός προχώρησε κοντά σε ρεκόρ, αφού η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο οδήγησε τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε νέα υψηλά.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 1,2% καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισήλθε σε μια νέα επικίνδυνη φάση, πριν μειώσει περίπου το ήμισυ αυτής της ανόδου. Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ, αν και τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το πολύτιμο μέταλλο διέσπασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή 12/4, αλλά έκλεισε τη συνεδρίαση χαμηλότερα, καθώς οι τεχνικοί δείκτες έδειξαν ότι το ράλι του είχε ξεφύγει πολύ και οι επενδυτές ρευστοποίησαν τις θέσεις τους. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσαν τη φυγή προς την ασφάλεια, με τους φόβους για πιθανά αντίποινα από το Ισραήλ να είναι πιθανό να στηρίξουν τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή είναι «ένας λόγος από μόνος του για να αγοράσει κανείς χρυσό», δήλωσε ο Κρις Ουέστον, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone Group Ltd. «Υπάρχει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ασφάλιστρο που τιμολογείται στις κινήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία θα είναι πιθανότατα υψηλότερη.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα ράλι που αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές. Οι αγορές swaps υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για το εύρος και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος. Αυτό θα ήταν συνήθως αντίθετος άνεμος για τον ράβδο, καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Παρ’ όλα αυτά, το μέταλλο έχει κερδίσει στήριξη από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της αυξημένης ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του μετάλλου ως καταφύγιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ορισμένες τράπεζες της Wall Street αύξησαν επίσης πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού, με την Goldman Sachs Group να αυξάνει τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά. Οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται φέτος από τη Fed θα ενισχύσουν την ανοδική δυναμική του χρυσού, δήλωσε η τράπεζα.

Ο χρυσός spot αυξήθηκε 0,6% στα 2.357,79 δολάρια ανά ουγγιά στις 11:14 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά από αύξηση 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος, μετά από αύξηση 1,3% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ασήμι ενισχύθηκε, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ