Η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG SA, διευθέτησε την δικαστική της διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την κυβερνητική απόφαση να υποχρεώνει τους επισκέπτες της χώρας να απομονώνονται για 14 ημέρες, συμφωνώντας να αποσύρει την αγωγή μετά την ανακοίνωση της επικαιροποιημένης λίστας των «ασφαλών χωρών».

Η συμφωνία συνήφθη μόλις τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ο δικηγόρος της British Airways, Τομ Χικμαν, δήλωσε ότι ο αερομεταφορέας συμφώνησε να παραιτηθεί της αγωγής μετά τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις .

Το μέτρο της καραντίνας εισήχθη στις αρχές Ιουνίου ως μέτρο προφύλαξης έναντι της επανεμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού και ενώ το lockdown είχε χαλαρώσει. Αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η ακρόαση στο δικαστήριο, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα άρει τους περιορισμούς για τα άτομα που φτάνουν από περισσότερες από 50 χώρες.

Η αρχική προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης είχε επικριθεί από αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες διακοπών, συμπεριλαμβανομένων των Easyjet και Ryanair, οι οποίες και υποστήριξαν την αγωγή. Κατά την ακρόαση της Παρασκευής, οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι ακόμα και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, καθηγητής Τζον Άστον, είχε δηλώσει ότι η υποχρεωτική απομόνωση θα πρέπει να επιβληθεί μόνο σε άτομα που φτάνουν από χώρες που σημειώνουν υψηλότερο επιπολασμό του κορωνοϊού.

«Η καραντίνα χωρίς διακρίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε όσους εισέρχονταν στην Αγγλία ήταν παράλογη και έβλαψε σοβαρά την οικονομία και τον ταξιδιωτικό κλάδο», ανέφεραν οι τρεις αερομεταφορείς σε δήλωση μετά τον διακανονισμό. «Προσδοκούμε τη συνεχιζόμενη άρση των μέτρων καραντίνας από ασφαλείς χώρες».

Η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να ακολουθήσει μια «προληπτική και προσεκτική προσέγγιση», είπε ο κυβερνητικός δικηγόρος και έλαβε υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές. Ακόμη και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το να αποφασίσουμε για το «σημείο καμπής» κατά το οποίο θα πρέπει να εισαχθούν συνοριακοί έλεγχοι δεν ήταν επιστημονικό ζήτημα «αλλά θέμα πολιτικής», είπε.

Η νέα λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει περισσότερες από 50 χώρες, αλλά οι ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν υψηλά, εξαιρέθηκαν προς το παρόν.

Η ανακοίνωση ανακούφισε την αεροπορική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί σφοδρά από την παύση των αεροπορικών ταξιδιών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για περικοπή σχεδόν 75.000 θέσεων εργασίας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Bloomberg. Οι British Airways, EasyJet και Ryanair αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο αυτών.