Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε απροσδόκητα παρά την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, γεγονός που άμβλυνε τις πιέσεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,7% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, λιγότερο δηλαδή από την αύξηση 6,8% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στο 7%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τρόφιμα και  καύσιμα μειώθηκε στο 6,2% από 6,9%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό σε σχέση με όλες τις χώρες της Ομάδας των 7, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία να οδηγούν σε «σπιράλ μισθών-τιμών». Οι επενδυτές αναμένουν ότι η BOE θα παρατείνει τον ταχύτερο κύκλο νομισματικής σύσφιγξης των τελευταίων τριών δεκαετιών μετά τη συνεδρίαση των φορέων χάραξης πολιτικής την Πέμπτη.

Ωστόσο, η έκθεση αυτού του μήνα διέψευσε τις προσδοκίες για μια μικρή άνοδο των τιμών και επιβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της BOE να περιορίσει τον πληθωρισμό κερδίζει έδαφος. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 6,8% από 7,4%.

Η ταχεία αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της BOE στο 5,25% από το σχεδόν μηδενικό στο τέλος του 2021 αρχίζει να επιβαρύνει περισσότερο την οικονομία. Τα επίσημα στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τις πρώτες εβδομάδες του τρίτου τριμήνου, αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Η επιδείνωση του κλίματος προκαλεί «πομοκέφαλο» στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, η οποία βρίσκεται πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο Σουνάκ έχει θέσει τη μείωση του πληθωρισμού στο ήμισυ ως μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του, αλλά αγωνιά επίσης προκειμένου να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους οι οποίοι ήδη πλήττονται από την ακρίβεια.

Διαβάστε ακόμη

Στην πόρτα της εξόδου το ΤΧΣ από τις τράπεζες – Το αίτημα της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις

Το χρονικό του θανάτου της 20χρονης δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού μετά από εκπαιδευτικό ταξίδι

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων ζητά ο Γκουτέρες – Τουλάχιστον 29 νεκροί (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ