ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην πόρτα της εξόδου το ΤΧΣ από τις τράπεζες – Το αίτημα της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις

Αντίστροφή μέτρηση για τη συνεδρίαση του δ.σ. της Eurobank προκειμένου να αποστείλει την πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά ποσοστού 1,4% που κατέχει το Ταμείο - Το τίμημα και η αξιοποίηση των μετοχών

«Σάρκα και οστά» θα λάβει μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες, με την Eurobank να… απεμπλέκεται πρώτη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δίνοντας τη «σκυτάλη» για το επόμενο placement σε μία από τις Εθνική Τράπεζα ή Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, μέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η διοίκηση της Eurobank θα έχει αποστείλει το αίτημα προς το Ταμείο για την επαναγορά του ποσοστού που κατέχει σε αυτήν (1,4%) και αφού θα έχει προηγηθεί – την ίδια ημέρα – η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για το ύψος του τιμήματος.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική πρόταση της Eurobank αφορούσε στην εξαγορά 52.080.673 μετοχών, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,10 ευρώ και 1,90 ευρώ/μετοχή. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με δεδομένο ότι η επαναγορά θα πρέπει να περιλαμβάνει premium, μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα γίνει η διαδικασία επαναγοράς.

Στόχος είναι η τράπεζα να έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως το Ταμείο θα ‘τρέξει’ γρήγορα τις διαδικασίες αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος, δηλαδή, τη διερεύνηση τυχόν άλλων ενδιαφερομένων για την απόκτηση του 1,4% και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως, άλλωστε, έχει δεσμευθεί, προκειμένου να μην διαταραχθεί η μετοχή στο ταμπλό», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές.

Όσον αφορά στις μετοχές, όπως είχε γράψει το newmoney, μολονότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν, εντούτοις οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση να προσανατολίζεται στην ακύρωσή τους. 

Οι επόμενες κινήσεις

Η συνέχεια της αποεπένδυσης μένει να αφανεί, με την αγορά να προεξοφλεί πως τη «σκυτάλη» από τη Eurobank θα λάβει η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το Ταμείο κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (40,3%). Στην αγορά εκτιμούν πως η διάθεση του 9% της Alpha Bank είναι ενδεχομένως πιο εύκολη υπόθεση, δεδομένου αφενός, του μικρότερου ποσοστού και αφετέρου, του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν ήδη εκφράσει οι επενδυτές, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης. Ειδικότερα, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά». 

Αναφορικά με τα σενάρια περί επίσπευσης των κινήσεων για την αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, από το περιβάλλον της τράπεζας υπογραμμίζεται πως τα σενάρια αυτά δεν υπηρετούν τον κοινό στόχο τραπεζικών διοικήσεων και πολιτείας για την επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και τονίζεται πως η Alpha Bank είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να συζητήσει εποικοδομητικά τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί το επιθυμητό απ’ όλους αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην ΕΤΕ, αν και προς ώρας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο της «εξόδου», με τις εκτιμήσεις να συντείνουν πως αυτή θα γίνει τον Νοέμβριο και το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να συνεδριάζει επί του θέματος τις προσεχείς ημέρες, εντούτοις θεωρείται βέβαιο πως σε πρώτη φάση θα διατεθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 20%, με βιβλίο προσφορών – ως προς το διεθνές της σκέλος, αλλά και – πιθανότατα – τη δημόσια προσφορά ποσοστού έως 5% σε εγχώριους ιδιώτες ενδιαφερόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές, με πλέον πρόσφατη αυτή στο 11ο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (11th CEEMEA Financials) που διοργάνωσε η Goldman Sachs.

Σε σχετικό report της δε, η τράπεζα σημειώνει πως, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές εστίασαν στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, εκτιμώντας πως η σωρευτική οργανική παραγωγή CET1 θα είναι πάνω από 4,5% κατά την περίοδο 2023 – 2025. «Η ΕΤΕ σκοπεύει να πληρώσει το πρώτο μέρισμα το επόμενο έτος στην περιοχή του 20% – 30% των κερδών του 2023. Η ρυθμιστική αρχή θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. Η ΕΤΕ δεν ανέφερε ανόργανη ανάπτυξη ή εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των προτεραιοτήτων της για την κατανομή κεφαλαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το 2024 προγραμματίζεται η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς (27%). 

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και το φαρμάκωμα της Εφης, η βουτιά της αγοράς, η κατρακύλα της Αλουμύλ και τα χάπια του Βακάκη

Ο Σκλαβενίτης μοιράζει για πρώτη φορά χρήμα από το ταμείο του

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για έσοδα, έξοδα, κάρτες και «κυνήγι» στα μετρητά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""