Η αναταραχή στη στερλίνα μοιάζει όλο και περισσότερο με τις επιπλοκές  και τις κυκλικές νομισματικές συμπεριφορές που συνήθως παρατηρούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Ενώ το νόμισμα της Βρετανίας κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Οκτώβριο του 2016, εν μέσω αυξανόμενων πιθανοτήτων για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο συσχετισμός του τις τελευταίες 90 ημέρες με  μια ομάδα νομισμάτων αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε σε μέγιστο τριετίας.

Δεδομένου του «σκληρού» δολαρίου των ΗΠΑ που συνεχίζει να αντέχει στις πιέσεις  αλλά και της κοινής ευπάθειας που αντιμετωπίζει αφ΄ενός η Βρετανία, λόγω πολιτικών  κινδύνων, και αφ΄ετέρου τα αναπτυσσόμενα έθνη, αυτή η σχέση μπορεί να απασχολήσει τους αναλυτές της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες.

Η κατάσταση γίνεται  όλο και χειρότερη: η στερλίνα τώρα διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

Επιπρόσθετα, διανύουμε τον τρίτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο η στερλίνα παρουσιάζει την χαμηλότερη απόδοση στον δείκτη  MSCI EM, καθώς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει με αποφασιστικότητα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς διαπραγματευτική διευθέτηση επί της μελλοντικής εμπορικής και  οικονομικής συνεργασίας.

Το ενδεχόμενο διαταραχής των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και των ροών κεφαλαίων προκάλεσε μια αύξηση της πώλησης  στη στερλίνα, από την οποία αποκόμισε απώλειες 2,7% ως  την περασμένη  Τρίτη. Οι απότομες , αυτές,  απώλειες έστειλαν την ισοτιμία δολαρίου – στερλίνας σε επίπεδα υψηλότερα και από εκείνα των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, όπως το πέσο του Μεξικού και της Κολομβίας και το ρεάλ της Βραζιλίας.

Βέβαια υπάρχει και η θετική άποψη της υποτίμησης της στερλίνας η οποία μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Βρετανία σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές.  Σημειώνεται ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει το 49% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αναπτυσσόμενες χώρες  αγοράζουν λίγο περισσότερο από 22%.