Οι αποκλίνουσες τάσεις του πληθωρισμού στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την FED όσον αφορά τον περιορισμό της νομισματικής στήριξης, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο Γάλλος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011, διακρίνει μια πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει αύριο στην επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων, και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της προ πανδημίας περιόδου.

Αλλά προβλέπει ότι οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι δεν θα ακολουθήσουν την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία εξετάζει να ξεκινήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης από το τέλος του 2021.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν, έτσι μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television. «Στις ΗΠΑ υπήρχε μια δέσμευση για αγορές το ίδιου ακριβώς ποσού κάθε μήνα, και αυτή είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Ο περιορισμός σημαίνει κάτι. Στην Ευρώπη υπάρχει ευελιξία».

Ο Τρισέ σημείωσε παράλληλα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μπορούν να συγκριθούν, ιδίως όταν κανείς εξετάζει τα δεδομένα χωρίς τον αντίκτυπο από τις τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές. Ωστόσο, τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν δημόσια αν η βελτίωση των προοπτικών στον πληθωρισμό δικαιολογεί μια συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP) που δρομολογήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Στην Ευρώπη, δεν είμαστε ακόμα όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό σε ένα επίπεδο που θα προκαλούσε συναγερμό, όπως το βλέπω εγώ», ανέφερε ο Τρισέ. «Όποια απόφαση και να λάβουν, αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι πως η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο».

Διαβάστε ακόμα:

Άλμα 16,2% του ΑΕΠ: Έως €1 δισ. χώρος για «έξτρα» ελαφρύνσεις

DBRS: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% φέτος και 5% το 2022

Eurobank για ομόλογο €500 εκατ.: Οι επενδυτές επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην τράπεζα και στην οικονομία