Ελλείψεις στα σουπερμάρκετ της Αυστραλίας εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες λόγω κορωνοϊού με τους καταναλωτές να σπεύδουν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Αυστραλία αποφάσισε την Τετάρτη να πουλά με το δελτίο το χαρτί υγείας αφού δεκάδες πολίτες έσπευσαν να κάνουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου για την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Μία άλλη αλυσίδα στο Σίδνεϊ έβαλε περιορισμό να αγοράζουν οι καταναλωτές μόνο ένα κουτί (μια τετράδα) από χαρτί υγείας τη φορά.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας αναμένοντας προβλήματα στις προμήθειες.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως λόγω των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, το οποίο παρέμεινε επί ημέρες σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει περιγράψει την αγορά πανικού τέτοιων προϊόντων ως περιττή και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει προτρέψει για ηρεμία, όπως αναφέρει ο Independent.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρήστες αναρτούν φωτογραφίες που δείχνουν ράφια άδεια από χαρτί υγείας, κονσέρβες και άλλα προϊόντα όπως ρύζι και αβγά, ενώ έχουν γίνει viral τα hashtag #toiletpapercrisis (κρίση χαρτιού υγείας) #toiletpepaergate (χαρτί υγείας- γκέιτ).

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλα προϊόντα, όπως χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά τζελ και σαπούνια.

«Μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο οι πολίτες είναι ανήσυχοι και πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα. Όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο (…) Το να αγοράζουν όλο το χαρτί υγείας δεν είναι σωστό ή λογικό αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Τόνισε μάλιστα ότι τα μεγάλα καταστήματα των έχουν διαβεβαιώσει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση προϊόντων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των γαντιών και των μασκών, οδηγεί σε αγοραστικό πανικό, συσσώρευση και κακή χρήση,

Ο οργανισμός ζήτησε από τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την παραγωγή βασικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά 40% για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

 

What is happening to this country? Toilet roll hoarding has spread to my quiet part of Gippsland #gippsnews pic.twitter.com/6BIhIvpoJl

— Jarrod Whittaker (@JarrodWhittaker) March 3, 2020

Περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο της θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%, όμως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη.

«Για να συνοψίσουμε, ο COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο δραστικά σε σχέση με τη γρίπη, η μετάδοση δεν φαίνεται να γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι, προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τη γρίπη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα εμβόλιο ή θεραπεία και μπορεί να περιοριστεί», σχολίασε.

Επιπλέον, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι η υποχώρηση της επιδημίας σε αυτή τη χώρα είναι «πραγματική».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κίνα, μονάχα το 1% των κρουσμάτων του Covid-19 που έχουν καταγραφεί δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων αναπτύσσει συμπτώματα τις δύο (πρώτες) ημέρες», είπε.