Ένα ακριβό νόμισμα έχει υψηλή αγοραία αξία ή αποφέρει σημαντική τιμή όταν πωλείται. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δαπάνη ενός νομίσματος περιλαμβάνουν τη σπανιότητα, την ιστορική σημασία, την κατάσταση, τη ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών και τη συνολική αγορά νομισματικών ειδών. Τα σπάνια νομίσματα, ιδίως εκείνα με περιορισμένη κοπή ή επιζώντα δείγματα, τείνουν να έχουν υψηλότερες τιμές λόγω σπανιότητας.

Η ιστορική σημασία, όπως νομίσματα από σημαντικές περιόδους ή σημαντικά γεγονότα, μπορεί επίσης να αυξήσει την αξία τους. Επιπλέον, τα νομίσματα σε εξαιρετική κατάσταση, γνωστά ως νομίσματα σε κατάσταση νομισματοκοπείου ή «proof», είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από τους συλλέκτες και μπορεί να είναι πιο ακριβά. Η ζήτηση των συλλεκτών και των επενδυτών για συγκεκριμένα νομίσματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αξία τους. Είναι ιδιαίτερα επιθυμητά ή θεωρούνται υψηλού κύρους στη νομισματική κοινότητα και συχνά πωλούνται για σημαντικά ποσά, σύμφωνα με το therichest.com.

Η αξία των νομισμάτων μπορεί να αυξομειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών αλλαγών, των τάσεων των συλλεκτών και των ανακαλύψεων. Αυτά είναι τα πιο ακριβά:

8. 1913 Liberty Head Nickel – 4 εκατ. δολάρια

Το Liberty Head Nickel του 1913 είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολύτιμα νομίσματα στον κόσμο των συλλεκτών νομισμάτων. Πρόκειται για ένα νόμισμα των πέντε λεπτών που κόπηκε το 1913, παρόλο που το σχέδιο Liberty Head είχε καταργηθεί το 1912. Το Liberty Head Nickel του 1913 είναι μοναδικό και περιζήτητο, επειδή υπάρχουν μόνο πέντε γνωστά δείγματα. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά τα σπάνια νομίσματα αυξάνει τη γοητεία τους. Πιστεύεται ότι ένας υπάλληλος του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ παρήγαγε και πούλησε παράνομα αυτά τα νομίσματα μετά την αντικατάσταση του σχεδίου Liberty Head από το Buffalo Nickel το 1913. Με μόνο πέντε γνωστά δείγματα, το Liberty Head Nickel του 1913 είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από τους συλλέκτες – πωλήθηκε για πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

 

7. Χρυσό νόμισμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων 2007 – 4,1 εκατ. δολάρια

Το χρυσό νόμισμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων του 2007, γνωστό και ως «Big Maple Leaf», είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο και πολύτιμο νόμισμα που εξέδωσε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά. Πρόκειται για ένα νόμισμα 220 λιβρών κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό. Το σχέδιο του χρυσού νομίσματος απεικονίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη μία πλευρά, ενώ στην πίσω όψη προβάλλεται η λεπτομερής εικόνα ενός φύλλου σφενδάμου. Η ονομαστική αξία του νομίσματος ανέρχεται σε 4,1 εκατομμύρια δολάρια.

 

6. Edward III Florin (1343) – 6,8 εκατ. δολάρια

Το Edward III Florin είναι το αρχαιότερο νόμισμα στη λίστα μας, που χρονολογείται πριν από περίπου 680 χρόνια, και ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ’ εξέδωσε αυτά τα χρυσά νομίσματα που είναι γνωστά ως φλορίνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Τα Edward III Florins ήταν χρυσά νομίσματα αξίας έξι σελινίων (72 πένες). Κόπηκαν με σχέδιο που περιείχε το πορτρέτο του βασιλιά στην εμπρόσθια όψη, το οποίο συνήθως έδειχνε τον Εδουάρδο Γ΄ να φοράει στέμμα με σκήπτρο. Στην πίσω όψη, απεικονίζεται ένας σταυρός με κεντρικό φλοίσβο που περιβάλλεται από τετράφυλλο. Το νόμισμα αξίζει 6,8 εκατομμύρια δολάρια και ανακαλύφθηκε το 2006 και βγήκε σε δημοπρασία την ίδια χρονιά.

 

5. Δουβλόνι Brasher του 1787 (EB On Wing) – 7,4 εκατ. δολάρια

Το δουβλόνι Brasher του 1787 με το σχέδιο EB on Wing είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολύτιμα νομίσματα παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε από τον Εφραίμ Μπράσερ, έναν χρυσοχόο από τη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι συλλέκτες αναζητούν ιδιαίτερα τα δουβλόνια Brasher του 1787 λόγω της σπανιότητάς τους, της ιστορικής τους σημασίας και της εξαιρετικής κατασκευής τους. Η ποικιλία EB on Wing, ειδικότερα, θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα και επιθυμητά μεταξύ των δουβλονιών Brasher. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα νομίσματα στον κόσμο, καθώς το 2021 πωλήθηκε για πάνω από 7,4 εκατομμύρια δολάρια.

 

4. Διπλός αετός Saint-Gaudens του 1907  – 7,5 εκατ. δολάρια

Ο διπλός αετός Saint-Gaudens του 1907 είναι ένα πολύ αξιόλογο και πολύτιμο χρυσό νόμισμα στη νομισματική. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Αμερικανό γλύπτη Αγγούστους Σαιν-Γκωντένς και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και εμβληματικά σχέδια αμερικανικών νομισμάτων. Στην εμπρόσθια όψη του διπλού αετού Saint-Gaudens του 1907 απεικονίζεται η Ελευθερία που κρατάει έναν πυρσό και ένα κλαδί ελιάς, με φόντο το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Στην πίσω πλευρά απεικονίζεται ένας μεγαλοπρεπής ιπτάμενος αετός. Σχεδιασμένο από τον γλύπτη Αγγούστους Σαιν-Γκωντένς, αυτό το νόμισμα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα νομίσματα των ΗΠΑ – ένα δείγμα πωλήθηκε για πάνω από 7,5 εκατομμύρια δολάρια το 2002.

 

3. Ο διπλός αετός του 1933 – 7,5 εκατ. δολάρια

Ο διπλός αετός του 1933 είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολύτιμα νομίσματα στον κόσμο. Κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη νομισματική ιστορία λόγω της ενδιαφέρουσας ιστορίας του. Ο διπλός αετός είναι ένα χρυσό νόμισμα των 20 δολαρίων που έκοψε το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1933. Ένας διπλός αετός του 1933 πωλήθηκε για 7,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το 2002, καθιστώντας το ακριβότερο νόμισμα που έχει πωληθεί ποτέ. Το ιστορικό ιδιοκτησίας του νομίσματος και η σπανιότητά του συμβάλλουν σημαντικά στην αξία και την επιθυμητότητά του μεταξύ των συλλεκτών.

 

2. Ασημένιο δολάριο του 1804 – 7,86 εκατ. δολάρια ΗΠΑ

Το ασημένιο δολάριο του 1804 ανήκει σε μια σειρά γνωστή ως «Class I 1804 dollars». Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν πολύ αργότερα, μεταξύ 1834 και 1835, για διπλωματικούς σκοπούς και για σειρές παρουσιάσεων. Προορίζονταν ως δώρα για ξένους αξιωματούχους και χρησιμοποιούνταν σε ειδικές σειρές νομισμάτων και όχι για γενική κυκλοφορία. Ο σχεδιασμός του ασημένιου δολαρίου 1804 περιλαμβάνει την απεικόνιση της Ελευθερίας στην εμπρόσθια όψη, με 13 αστέρια που αντιπροσωπεύουν τις αρχικές αποικίες. Στην πίσω όψη απεικονίζεται ένας αετός με ασπίδα, που περιβάλλεται από στεφάνι. Παράχθηκαν μόνο 15 αντίτυπα του ασημένιου δολαρίου του 1804, γεγονός που το καθιστά ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα νομίσματα των ΗΠΑ. Πωλήθηκε έναντι 7,86 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε δημοπρασία του Stack’s Bowers Galleries το 2021.

 

1. Δολάριο Flowing Hair του 1794 – 10 εκατ. δολάρια

Το δολάριο Flowing Hair του 1794 είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο και περιζήτητο νόμισμα μεταξύ των συλλεκτών. Έχει ιστορική σημασία ως το πρώτο ασημένιο δολάριο που εκδόθηκε από το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην εμπρόσθια όψη του απεικονίζεται το πορτραίτο της Ελευθερίας με ελεύθερα τα μαλλιά, ενώ στην πίσω όψη απεικονίζεται ένας αετός που περιβάλλεται από στεφάνι. Το δολάριο αυτό συναντά μόνο υψηλές τιμές στην αγορά λόγω της σπανιότητάς του και της ιστορικής του σημασίας. Το νόμισμα πωλήθηκε για 10 εκατομμύρια δολάρια το 2013, καθιστώντας το το ακριβότερο.

Διαβάστε ακόμη

Η πιο εντυπωσιακή κατοικία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου – Εργο των Foster+Partners σε αρχαία ελληνική πόλη (βίντεο)

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Dasteri Systems: Η ελληνική εταιρεία που αλλάζει τα… φώτα σε πολυεθνικούς κολοσσούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ