Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Tις κορυφαίες πόλεις του κόσμου αναδεικνύει η τελευταία έκθεση Global Liveability Index του Economist Intelligence Unit, βασιζόμενο σε καθημερινές εμπειρίες από κατοίκους.

Η Κοπεγχάγη διατήρησε τον τίτλο της ως η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για δεύτερη συνεχή χρονιά στον δείκτη Global Liveability Index 2026 του Economist Intelligence Unit.

Η ετήσια κατάταξη αξιολογεί 173 πόλεις παγκοσμίως στους τομείς της σταθερότητας, της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και των υποδομών, προκειμένου να εντοπίσει εκείνες που προσφέρουν την υψηλότερη ποιότητα ζωής. Η Βιέννη, η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και η Ζυρίχη συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα της φετινής χρονιάς, αντανακλώντας τόσο τη διαρκή κυριαρχία της Ευρώπης όσο και τη συνεχή ισχυρή παρουσία της Αυστραλίας, μεταδίδει το BBC.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι μιλούν για τις γενέτειρές τους και εξηγούν γιατί αγαπούν να ζουν εκεί – και πού πηγαίνουν τους επισκέπτες για να ζήσουν την πόλη σαν ντόπιοι.

123RF

1. Κοπεγχάγη

Κατακτώντας την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρωτεύουσα της Δανίας συγκέντρωσε τέλεια βαθμολογία στη σταθερότητα, την εκπαίδευση και τις υποδομές, καθώς και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στον πολιτισμό και το περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Για τους κατοίκους, αυτό μεταφράζεται σε έναν τρόπο ζωής όπου οι απλές απολαύσεις είναι ενσωματωμένες στον ρυθμό της πόλης.

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις το 2026:

  1. Κοπεγχάγη
  2. Βιέννη
  3. Μελβούρνη
  4. Σίδνεϊ
  5. Ζυρίχη
  6. Γενεύη
  7. Οσάκα
  8. Αδελαΐδα
  9. Βανκούβερ
  10. Τόκιο

«Μπορείς να πας στη δουλειά σου με το ποδήλατο, να βουτήξεις στο λιμάνι μετά και να είσαι σπίτι για δείπνο. Δεν είναι μια ξεχωριστή μέρα, είναι απλώς Τρίτη», δήλωσε η Laura Amira Kassem, γιατρός και υποψήφια διδάκτωρ που ζει στην πόλη εδώ και οκτώ χρόνια. «Αυτός ο συνδυασμός υποδομών ποδηλασίας, αστικών νερών κατάλληλων για κολύμβηση και μιας κλίμακας πόλης που είναι πραγματικά εύκολο να περπατηθεί ή να γυριστεί με ποδήλατο, είναι κάτι που δεν έχω βρει πουθενά αλλού».

Η Kassem ξεκινά τη μέρα της με πρωινό τρέξιμο σε ένα ήσυχο μέρος, όπως το Utterslev Mose ή κατά μήκος των λιμνών, και ακολουθεί πρωινό, καφές και, το καλοκαίρι, κολύμπι.

Ξεκινά κάθε ξενάγηση επισκεπτών από το Nørrebro, την πολυπολιτισμική γειτονιά της. «Μανάβικα, μαγαζιά με κεμπάπ και κοσμηματοπωλεία βρίσκονται δίπλα σε φούρνους με προζύμι, μπαρ με φυσικά κρασιά και μικρά εστιατόρια», λέει. Από εδώ, προτείνει να πάρουν ποδήλατα για κολύμπι και καφέ δίπλα στο νερό στο Nordhavn, και στη συνέχεια μεσημεριανό με smørrebrød, το παραδοσιακό δανέζικο ανοιχτό σάντουιτς με σίκαλη, στο Det Gamle Apotek.

Το βράδυ, οι δρομείς μπορούν να ενταχθούν στο Loopet, μια διαδρομή 3 χιλιομέτρων γύρω από το Fælledparken, όπου συγκεντρώνεται η δρομική κοινότητα της πόλης. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», λέει η Kassem. «Τρέχεις, λες τα νέα σου με φίλους και κλείνεις με δείπνο σε εξωτερικό χώρο».

123RF

2. Βιέννη

Η αυστριακή πρωτεύουσα μπορεί να παραχώρησε την πρώτη θέση στην Κοπεγχάγη πέρυσι, αλλά η τέλεια βαθμολογία της στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση την κατατάσσει στο νούμερο δύο. Για τους κατοίκους, η βιωσιμότητα της Βιέννης κρύβεται στην ευκολία μετακίνησης, είτε μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών είτε με τα πόδια, και στην εκτίμηση των λεπτομερειών κατά τη διαδρομή.

«Το καθημερινό μου τελετουργικό είναι η μετακίνησή μου προς τη δουλειά κατά μήκος της Ringstraße, παίρνοντας ένα από τα εμβληματικά τραμ», δήλωσε η Franziska Hochmüller, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό Τουρισμού της Βιέννης. «Αντί να σκρολάρω στο τηλέφωνό μου, λατρεύω να διαβάζω ένα βιβλίο ή απλώς να παρακολουθώ τα όμορφα κτίρια να περνούν. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που μου θυμίζει κάθε μέρα πόσο εξαιρετικό είναι το “συνηθισμένο” στη Βιέννη».

«Σχεδόν δεν χρειάζεσαι δημόσια συγκοινωνία μέσα στα διαμερίσματα 1 έως 9», προσθέτει ο Roland Eggenhofer, ο οποίος εργάζεται στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ στο Hotel MOTTO. Του αρέσει να πηγαίνει τους επισκέπτες στο 6ο και 7ο διαμέρισμα, ειδικά γύρω από τη Neubaugasse και το Spittelberg, για καφετέριες, μπουτίκ και χαλαρή ατμόσφαιρα, καθώς και στο Naschmarkt για τη διεθνή γαστρονομική του σκηνή. Το φθινόπωρο, προτείνει ένα παραδοσιακό Heuriger, μια ταβέρνα με κρασί στους αμπελώνες στα περίχωρα της πόλης, για ένα ποτήρι τοπικό βιεννέζικο κρασί.

Για να δουν περισσότερα από τη Βιέννη στην οποία ζουν οι ντόπιοι, η Hochmüller κατευθύνει τους επισκέπτες στο Kutschkermarkt στο 18ο διαμέρισμα για τη σαββατιάτικη αγορά των αγροτών, τα εστιατόρια και τα καφέ. «Το να βλέπω οικογένειες, ζευγάρια και ηλικιωμένους ντόπιους να ψωνίζουν για την εβδομάδα ή απλώς να απολαμβάνουν τον καφέ τους είναι τόσο αυθεντικά βιεννέζικο για μένα», λέει.

Μετά από αρκετά χρόνια στην πόλη, ο ρυθμός εξακολουθεί να κερδίζει τη Hochmüller. «Παρόλο που είναι μια μητρόπολη, έχεις πάντα τη δυνατότητα να ρίξεις τους ρυθμούς», είπε. «Είτε πρόκειται για ένα καφενείο, ένα πάρκο ή στον Δούναβη, ο χρόνος κυλάει διαφορετικά στη Βιέννη».

123RF

3. Μελβούρνη

Στην τρίτη θέση, η Μελβούρνη ξεπέρασε την παραθαλάσσια αντίπαλό της, το Σίδνεϊ, χάρη στην υψηλή βαθμολογία της στον πολιτισμό και το περιβάλλον (96), μία από τις υψηλότερες στον δείκτη. Για τους κατοίκους, αυτό το πολιτιστικό βάθος ζωντανεύει στις γειτονιές της, όπου κάθε προάστιο έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

«Αυτή είναι η Μελβούρνη για μένα – μια πόλη περίεργη, δημιουργική και γεμάτη αναπάντεχες μικρές στιγμές σε κάθε γωνιά» – Lou McGregor
«Η Μελβούρνη είναι μια μεγάλη πόλη που κατά κάποιο τρόπο συμπεριφέρεται σαν χωριό», δήλωσε η Anne Marie Lennon, γενική διευθύντρια του Crowne Plaza Carlton, η οποία έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. «Οι άνθρωποι εδώ ενδιαφέρονται ειλικρινά για σένα. Και μετά υπάρχει ο πολιτισμός, το φαγητό, η μουσική, η μόδα, η τέχνη. Κάθε προάστιο έχει τη δική του ατμόσφαιρα και ταυτότητα».

Η Lou McGregor, μια Σκωτσέζα που ζει στη Μελβούρνη εδώ και 20 χρόνια, συμφωνεί. «Το Footscray είναι η περιοχή μου και ένα από τα καλύτερα μέρη για φαγητό και ποτό στην πόλη – κάθε κουλτούρα, κάθε κουζίνα και πάντα γεμάτο ζωντάνια. Το Fitzroy έχει υπέροχα μικρά μπαρ και vintage μαγαζιά, το St Kilda είναι ιδανικό για μια βόλτα στην παραλία και το Carlton είναι ασυναγώνιστο για ιταλικό φαγητό και περιπλάνηση στους όμορφους παλιούς δρόμους».

Όταν η McGregor έχει επισκέπτες, τους πηγαίνει στο αναγνωστήριο με τον θόλο της Κρατικής Βιβλιοθήκης, στα συνεχώς μεταβαλλόμενα γκράφιτι του Hosier Lane, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια (NGV) και στα εμβληματικά σοκάκια και τις στοές. «Αυτή είναι η Μελβούρνη για μένα – μια πόλη περίεργη, δημιουργική και γεμάτη αναπάντεχες μικρές στιγμές σε κάθε γωνιά», λέει.

Για μια ματιά στην καθημερινή Μελβούρνη, η Lennon προτείνει στους επισκέπτες το Princes Park, έκτασης 39 εκταρίων. «Άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους, jogger, οικογένειες, άνθρωποι που απλώς κάθονται και ανασαίνουν. Είναι χωρίς βιασύνη και αληθινό. Αυτή είναι η Μελβούρνη στην οποία ζω καθημερινά, και ποτέ δεν τη βαριέμαι», είπε. «Μπορείς να μετακινηθείς 2 χιλιόμετρα και να νιώσεις ότι μπήκες σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο».

123RF

4. Σίδνεϊ

Ισοβαθμώντας με τη συνολική βαθμολογία της Μελβούρνης (97), το Σίδνεϊ κατέλαβε την τέταρτη θέση με τέλεια βαθμολογία στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Ωστόσο, οι κάτοικοι λένε ότι η εύκολη πρόσβαση στη φύση, οι πολυπολιτισμικές γειτονιές και ο τρόπος ζωής σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτά που κάνουν την πόλη τόσο βιώσιμη.

«Το Σίδνεϊ το κάνει εύκολο, γιατί όπου κι αν βρίσκεσαι, δεν είσαι ποτέ πολύ μακριά από μια υπέροχη θέα, είτε πρόκειται για το λιμάνι, τα Blue Mountains ή τις παραλίες», δήλωσε ο Steve Kamper, υπουργός Απασχόλησης και Τουρισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Το μείγμα πολιτισμών, οι γειτονιές, το απίστευτο φαγητό και ο τρόπος ζωής κάνουν το Σίδνεϊ ξεχωριστό. Είναι μια παγκόσμια πόλη, αλλά εξακολουθεί να μοιάζει με μια συλλογή από τοπικές κοινότητες».

Για να το δει κανείς αυτό, πρέπει να τολμήσει πέρα από τα συνηθισμένα τουριστικά σημεία, όπως η Harbour Bridge ή το Bondi, πηγαίνοντας σε ένα εσωτερικό δυτικό προάστιο, ανέφερε ο Kamper. «Το Burwood είναι το Σίδνεϊ που γνωρίζουν και αγαπούν οι ντόπιοι», είπε. «Είναι γεμάτο ζωή, γεμάτο απίστευτο φαγητό και είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσεις τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Σίδνεϊ». Θα φρόντιζε επίσης να πάει τους επισκέπτες σε έναν αγώνα [αυστραλιανού] ποδοσφαίρου. «Πολύ λίγα μέρη στον κόσμο ζουν τον αθλητισμό όπως το Σίδνεϊ», είπε.

Μετά από διαμονή σε τέσσερις ηπείρους, η Γαλλίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Julie Livni εξακολουθεί να εκπλήσσεται από το Σίδνεϊ. «Οι άνθρωποι δεν περιμένουν το Σαββατοκύριακο για να πάνε στην παραλία ή να κολυμπήσουν, το κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους», είπε. Για εκείνη, η βιωσιμότητα ξεκινά με καθημερινούς περιπάτους την ώρα της ανατολής από το Bondi στο Bronte με τις φίλες της. «Ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης και μητέρα δύο παιδιών, η ζωή κυλάει αρκετά γρήγορα, οπότε αυτή η ώρα δίπλα στον ωκεανό είναι η δική μου επαναφορά», είπε. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου».

Θα πήγαινε τους επισκέπτες στην παραλία Tamarama για την ανατολή του ηλίου, στη συνέχεια για καφέ στο Bondi και μετά θα έπαιρνε το φέρι από το Rose Bay. «Όχι απαραίτητα για να πάμε κάπου, αλλά απλώς για να απολαύσουμε τη θέα της Όπερας και του λιμανιού από το νερό», λέει, κάνοντας μια στάση για μεσημεριανό στο Uncut Seafood. «Το Σίδνεϊ είναι επίσης απίστευτα πολυπολιτισμικό, με καταπληκτικό φαγητό και ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κι όμως διατηρεί μια τόσο χαλαρή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε. «Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός για μια μεγάλη πόλη».

123RF

5. Ζυρίχη

Παρά το γεγονός ότι υποχώρησε από την  δεύτερη θέση το 2025 στην πέμπτη φέτος, οι κάτοικοι λένε ότι ο συνδυασμός αποτελεσματικότητας και εύκολης πρόσβασης στη φύση υποστηρίζει την εξαιρετική ποιότητα ζωής στη Ζυρίχη.

«Η Ζυρίχη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τη λίμνη και τα ποτάμια. Κάθε μέρα περνάω είτε από τη λίμνη της Ζυρίχης, είτε από τον ποταμό Limmat, είτε από τον ποταμό Sihl και παίρνω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου», λέει η Manuela Leonhard, γέννημα θρέμμα της Ζυρίχης και δημιουργός περιεχομένου. «Τα νερά είναι δροσερά και καθαρά και έχουμε περισσότερα από 1.200 σιντριβάνια σε όλη την πόλη από τα οποία μπορείς να πιεις νερό».

Για να δείξει στους επισκέπτες γιατί αγαπά τόσο πολύ τη Ζυρίχη, τους πηγαίνει στο Lindenhof, ένα άλλοτε ρωμαϊκό οχυρό που τώρα είναι μια πλατεία στην κορυφή του λόφου με θέα στον Limmat και την Παλιά Πόλη και στις δύο όχθες του ποταμού. Συνιστά επίσης τις βεράντες του ETH Zurich και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης για πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. «Και πάντα περπατάω μαζί τους στην Παλιά Πόλη, την καρδιά της Ζυρίχης, με τα στενά δρομάκια και τα μικρά μαγαζιά», είπε.

Ακόμα και μετά από μια ολόκληρη ζωή στη Ζυρίχη, η Leonhard εξακολουθεί να εκπλήσσεται από το πόσο άψογα συντηρείται η πόλη. «Ανεξάρτητα από το ποιο μεγάλο γεγονός λαμβάνει χώρα στη Ζυρίχη, το επόμενο πρωί δεν μπορείς να καταλάβεις τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ», είπε. «Αυτό με εκπλήσσει κάθε φορά».

Διαβάστε ακόμη

Xclusiv Shipbrokers: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες οδηγούν το νέο κύμα παραγγελιών στα bulk carriers

Κάθετος Διάδρομος: Ποιοι «κλείδωσαν» δυναμικότητα στις πρώτες μακροχρόνιες δημοπρασίες

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Νέο μοντέλο πρόσβασης για εργαζομένους, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα