Μερικοί από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, όχι μόνο κατάφεραν να ανταπεξέλθουν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία αλλά τα πήγαν και εξαιρετικά καλά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη αμύθητες περιουσίες τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του BuyShares.co.uk, οι δισεκατομμυριούχοι, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν στέφθηκαν οι πέντε πιο κερδισμένοι επιχειρηματίες παγκοσμίως αφού από τον περασμένο Μάρτιο, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η πανδημία κατάφεραν να προσθέσουν συνολικά 355 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους.

Έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS για το έτος 2020, έδειξε ότι οι υπερ-πλούσιοι μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κρίση που ξέσπασε αγοράζοντας περισσότερες μετοχές όταν οι αγορές σε όλο τον κόσμο σημείωναν ραγδαία ύφεση. Η ανάπτυξη ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, επιταχύνθηκε αισθητά μετά την εμφάνιση της Cοvid-19, φέρνοντας τεράστια κέρδη στους μετόχους.

Για παράδειγμα, ο πλούτος του μεγιστάνα της Tesla, Έλον Μασκ διογκώθηκε κατά 642% μόλις μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Μάρτιο του 2020, η περιουσία του νούμερο 2 στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους παγκοσμίως, άγγιξε τα 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, ο πλούτος του αυξήθηκε οκτώ φορές, ενισχυμένος από την Tesla. Τον περασμένο μήνα η αξία του άγγιξε τα 182,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος, πρόσθεσε 76,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του αξία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία μεταξύ των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων. Πέρυσι, η καθαρή αξία του ιδρυτή και Ceo της Amazon ανήλθε στα 113 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εν λόγω ποσό αυξήθηκε κατά 67,5% και διαμορφώθηκε έτσι στα 189,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πλούτος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά 41 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω πανδημίας, μια αύξηση δηλαδή 3/4 που τροφοδοτήθηκε κυρίως από την ανάπτυξη της Facebook. Οι μετοχές του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατά 26% το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας την περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της σε 95,7 δισεκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο.

Οι συνιδρυτές της Google, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν καταλαμβάνουν τη τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα των πιο κερδισμένων δισεκατομμυριούχων της πανδημίας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η καθαρή τους αξία αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια και 39,1 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα τον τελευταίο χρόνο.

Και άλλοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι σημείωσαν επίσης εντυπωσιακή αύξηση των κερδών τους από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και εξής. Η καθαρή αξία του Μπιλ Γκέιτς για παράδειγμα, του ιδρυτή της Microsoft, ανήλθε στα 123,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, δηλαδή αύξηση 25,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έντεκα μήνες. Ακόμη, ο πρόεδρος και συνιδρυτής του γίγαντα λογισμικού Oracle, Λάρι Έλισον, αύξησε τον πλούτο του κατά σχεδόν 45% σε αυτήν την περίοδο, φθάνοντας την καθαρή αξία των 85,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway και ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές παγκοσμίως, ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόσθεσε 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του, φτάνοντας την καθαρή αξία των 91,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία οι 600 πλουσιότεροι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν σχεδόν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στον συλλογικό τους πλούτο από τα μέσα Μαρτίου 2020. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξεως του 44% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη:

10+1 επενδυτικά projects που έρχονται και θα «απογειώσουν» τον ελληνικό τουρισμό

Lockdown: Τα 5+1 μέτρα χαλάρωσης – Τι ισχύει από σήμερα (Vid)

Απόφαση – ανατροπή για τα κομμωτήρια: Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο