Μεγάλη διόρθωση στις αγορές αναμένει ο Sean Yokota της SEB, με το ιαπωνικό χρηματιστήριο να πλήττεται περισσότερο.

«Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένω διορθωτικές κινήσεις στα χρηματιστήρια», ανέφερε ο Yokota σε συνέντευξή του στο CNBC. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η αγορά της Ιαπωνίας θα πληγεί περισσότερο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και του περιορισμένου πληθωρισμού.

Η χώρα της Άπω Ανατολής αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 500% σε σχέση με τα αντίστοιχα της 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data. Οι αγορές της χώρας έχουν επιδείξει πτώση της τάξης του 5% τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News, οι αρχές μελετούν την πιθανότητα επέκτασης των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας σε 8 νέες περιοχές της χώρας.

Ανάλογα μειωμένο παραμένει και το επενδυτικό συναίσθημα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα, η ανάπτυξή της μπορεί να έχει φτάσει ήδη στο ζενίθ της.

«Μπορεί να έχουμε μεταβατικό πληθωρισμό, μπορεί να έχουμε και μεταβατική ανάπτυξη, αλλά η ζήτηση θα μειωθεί», ανέφερε ο Yokota.

Ο υψηλός πληθωρισμός συνήθως πιέζει τις τιμές των μετοχών αφού περιορίζει τις προσδοκίες αύξησης των εσόδων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταραχές στις αγορές φέτος, με αρκετούς να εκτιμούν πως η Fed θα προχωρήσει σε άρση των υποστηρικτικών μέτρων νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Yokota αναφέρει πως «Η Ιαπωνία είχε βγει κερδισμένη από τον πληθωρισμό και βρίσκεται σε αποπληθωριστική τροχιά εδώ και μια 30ετία».

Ακόμη και πριν την πανδημία, η Bank of Japan έκανε προσπάθειες -και αποτύγχανε- για την επίτευξη των πληθωριστικών της στόχων. Αν και ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας επέδειξε αύξηση της τάξης του 0,2% τον Ιούνιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, άλλες οικονομίες έχουν επιδείξει πολύ πιο στιβαρή πληθωριστική αύξηση. Οι τιμές καταναλωτή Ιουνίου στις ΗΠΑ επέδειξαν αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Διαβάστε ακόμα 

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής 

Πλειστηριασμοί: Αυγουστιάτικα σφυριά μόνο με… θαλασσινή αύρα 

Μπράιαν Τσέσκι (Airbnb): Ετοιμαστείτε για το ριμπάουντ του αιώνα στον τουρισμό