Ενέργεια & Περιβάλλον

Εφιαλτική η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Ο πλανήτης στο χείλος της καταστροφής

  • newsroom


Έκκληση εκατοντάδων επιστημόνων για ραγδαίες, άμεσες και μακροπρόθεσμες αλλαγές για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου - Δεν αποτελεί πια μελλοντικό πρόβλημα αλλά άμεση απειλή για την ανθρωπότητα - Ως το 2030 δεν θα μπορεί να αναστραφεί η αύξηση της θερμοκρασίας

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Ο χρόνος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού τελειώνει.

Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο, τη Ρωσία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο υπολογίζαμε.

Ο πλανήτης θα διαβεί το κρίσιμο κατώφλι θερμοκρασίας μέχρι το 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς. 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών, ενώ τον περασμένο μισό αιώνα έλαβε χώρα η πιο ραγδαία αύξηση εδώ και 2 χιλιετίες, σύμφωνα με την έκθεση της  Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η οποία  στηρίζεται σε πάνω από 14.000 επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύτηκε ενόψει της κρίσιμης Συνόδου COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική έκθεση της IPCC» ανέφερε η Ko Barrett, της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). «Η επίδραση των εκπομπών αερίων στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ξεκάθαρη».

H αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, με τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο ακραία και τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται χωρίς προηγούμενο, πλημμυρίζοντας τα παράλια.

Η IPCC προειδοποίησε πως το κρίσιμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα σημειωθεί μεταξύ του 2030 και 2035. Η μόνη ελπίδα σταθεροποίησης της κατάστασης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη του στόχου των net zero και net negative εκπομπών αερίων.

Η έκθεση της IPCC επίσης υπογράμμισε πως αρκετά από τα αρνητικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστούν μέχρι το 2050 βάσει των τωρινών υπολογισμών, ακόμη κι αν υπάρξει η ραγδαία αυτή αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, με την θερμοκρασία να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Σε σύγκριση με την πρώτη αναφορά της IPCC το 1990 η οποία μιλούσε για μελλοντικό πρόβλημα, τώρα πια μιλά για την άμεση απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. «Η σημερινή έκθεση της IPCC κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την ανθρωπότητα» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Μπορούμε, ακόμη, να αποφύγουμε την απόλυτη κλιματική καταστροφή. Αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι δεν έχουμε πια χρόνο για καθυστερήσεις, δεν έχουμε περιθώρια για δικαιολογίες. Η έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει και το “κύκνειο άσμα” της χρήσης ορυκτών καυσίμων», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Axios.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, «δεν μπορεί να αποκλειστεί μία άνοδος των υδάτων κατά 2 μέτρα έως το τέλος του 21ου αιώνα. Οι ακραίοι καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες που έχουν γίνει πια μέρος της παγκόσμιας καθημερινότητας, θα ενισχυθούν τόσο σε συχνότητα, όσο και σε ένταση».

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας για πυρόπληκτους: Είμαστε διατεθειμένοι για περαίτερω φορολογικές παρεμβάσεις (vid)

Πυρόπληκτοι: Πώς και ποιοι απαλλάσσονται φέτος από ΕΝΦΙΑ, φόρους και εισφορές

Το σχέδιο του Μαξίμου για τις πυρκαγιές και οι… πόρτα – πόρτα εκκενώσεις