Με τον πλέον ευχάριστο τρόπο φαίνεται ότι αποχαιρέτησε το 2022 η αμερικανική οικονομία, η οποία στο δ’ τρίμηνο εμφάνισε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Πιο συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 2,9% σε ετήσιο επίπεδο, μια επίδοση υψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ειδικών (2,8%).  

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο, η μεταβολή του ΑΕΠ καθορίστηκε οριακά χαμηλότερα του 3,2%, ενώ στο σύνολο του 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,1% από 5,9% το 2021. 

Στα ποιοτικά στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,2% στο δ’ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και επιβραδύνοντας σε σχέση με το γ’ τρίμηνο (4,8%). Εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στο 3,9% από 4,7% προηγουμένως. 

Την ίδια στιγμή, βελτίωση κατεγράφη στις ιδιωτικές επενδύσεις, στις κρατικές δαπάνες, αλλά και στις επενδύσεις από το εξωτερικό. Αντίθετα, οι επενδύσεις των ντόπιων υποχώρησαν κατά 26,7%, κάτι που αποδίδεται στην επιδείνωση των ακινήτων. Μείωση παρουσίασαν και οι εξαγωγές (κατά 1,3%).  

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το α’ και το β’ τρίμηνο του, όταν το ΑΕΠ υποχώρησε σε αρνητικούς ρυθμούς, ακολούθησε ένα ισχυρό rebound στο β’ εξάμηνο, χάρη στην ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών και της δυναμικότητας της αγοράς εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν το ΑΕΠ να διευρυνθεί κατά 2,1% στο σύνολο του 2022. 

Ανησυχία για ύφεση εντός του 2023

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η ύφεση θα επιστρέψει εντός του 2023, εξαιτίας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (υψηλά επιτόκια) και της εξασθένησης της καταναλωτικής ζήτησης. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον ιστορικό πληθωρισμό, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Και τα υψηλά επιτόκια κατά παράδοση υπονομεύουν την ανάπτυξη.  

Ήδη οι άδειες νέων οικοδομών υποχώρησαν τον Δεκέμβριο κατά 30%, ενώ οι ενάρξεις κατασκευών περιορίστηκαν τον ίδιο μήνα κατά 22%. Παράλληλα, τα εταιρικά κέρδη παρουσίασαν περαιτέρω επιβράδυνση στο δ’ τρίμηνο. Ενδεικτικά, σχεδόν το 20% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει ζημιές έως 3%.  

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι. Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί στο 6,5%, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης. Επιπλέον, τα μακροοικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ενώ τα εταιρικά μεγέθη, παρότι χαμηλότερα, δεν χαρακτηρίζονται ως καταστροφικά. 

Διαβάστε επίσης

Τα… στοιχήματα για τον Ράμμο, τα γκάλοπ και η στρατηγική, το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα, ο ψυχίατρος του real estate και το CVC – Vodafone2

Ενα μπουφάν από τα πανεπιστήμια της ελίτ και τις συμμορίες του Μπρονξ γίνεται ξανά μόδα

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά