Μεγάλη είναι η απειλή κάποιου είδους ουκρανικού σαμποτάζ στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν χθες αλλήλους ότι σχεδιάζουν επίθεση κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής μονάδας της Ευρώπης.

Πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από τις κατηγορίες.

«Όταν οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι, είναι συχνά σημάδι ότι πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, όπως είδαμε με το φράγμα Kαχόβκα» λέει ο αναλυτής του Sky News, Ντόμινικ Γουάγκορν.

Εκτός από τους ισχυρισμούς σε ιστολόγια και τα σχόλια του προέδρου Βολοντίμιρ Zελένσκι για τα «πιθανά εκρηκτικά» στην οροφή του κτηρίου, ένας Ρώσος σύμβουλος πυρηνικών είπε ότι αναμένεται μια ουκρανική επίθεση στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 5 Ιουλίου.

«Αυτό οδήγησε σε συναγερμό. Αυτό έκανε έναν αριθμό Ουκρανών να εγκαταλείψουν ξαφνικά τη χώρα. Βλέπουμε ουρές στο συνοριακό πέρασμα προς τη Μολδαβία, που τρέχουν για δύο μίλια και δεν το έχουμε δει για μήνες», ανέφερε ο Γουάγκορν.

Πηγές του Sky News αναφέρουν ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το εργοστάσιο τις τελευταίες ημέρες.

Προειδοποίηση Ζελένσκι σε Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες Τρίτη βράδυ (4/7) ότι προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις «επικίνδυνες προκλήσεις» για τις οποίες ετοιμάζεται η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Προειδοποίησα τον Εμανουέλ Μακρόν ότι τα κατοχικά στρατεύματα προετοιμάζουν επικίνδυνες προκλήσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζελένσκι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό τον μέγιστο έλεγχο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ)», προσέθεσε.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι ο Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ζελένσκι, ο οποίος ζητεί το ΝΑΤΟ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις έναντι της χώρας του κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιθυμία του η σύνοδος να επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο ευκαιρία για τους συμμάχους να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη στήριξή τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.

Οι σύμμαχοι αναζητούν ακόμη κοινή γραμμή αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στο Κίεβο αλλά και με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το ΝΑΤΟ ελπίζει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας παρουσία του Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Μειώνονται οι οφειλές, αυξάνονται… οι μεγαλοοφειλέτες (πίνακας)

Τραυλού-Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας η Ελληνική Ναυτιλία να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική

Watchfinder: Τα ρολόγια «μαϊμού» γίνονται…. όλο και καλύτερα – Τα μισά είναι απομιμήσεις Rolex

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ