Στις 20 Αυγούστου 1968 στρατιωτικές δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία για να καταστείλουν τη λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας», το φιλόδοξο πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού του κομουνιστικού καθεστώτος της χώρας, που έφερε την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.

Η σημερινή μέρα ξυπνά μνήμες από την σοβιετική εισβολή, ενώ πολλοί κάνουν παραλληλισμούς με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επισημαίνουν και τις διαφορές.

Η εισβολή ήταν μέχρι τότε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη τη νύχτα οι κάτοικοι της Πράγας ξύπνησαν από τον θόρυβο των αεροσκαφών που προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Πράγας και τις ερπύστριες των τανκς.

Ομοιότητες και διαφορές με τη σοβιετική εισβολή

Έχουν περάσει 55 χρόνια από την εισβολή και όμως υπάρχουν παραλληλισμοί.”Είναι σχεδόν απίστευτο πόσες ομοιότητες υπάρχουν” λέει ο ιστορικός Προκόπ Τόμεκ από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιστορίας (VHU) στην Πράγα. Τόσο το 1968 όσο και το 2022, είχαν προηγηθεί στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της χώρας. Όπως εξηγεί ο Τόμεκ, και στις δύο περιπτώσεις η εισβολή έγινε τη νύχτα. “Αρχική πρόθεση της Μόσχας το 1968 ήταν ακριβώς η ίδια όπως και το 2022, δηλαδή να εγκαταστήσει μια φιλικά προσκείμενη κυβέρνηση που θα εκπροσωπούσε τα δικά της συμφέροντά”, λέει ο ιστορικός. Εκείνη την εποχή η Σοβιετική Ένωση ήθελε να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα ως αυτοκρατορία στην Ευρώπη, κάνοντας την Τσεχοσλοβακία ουδέτερη ζώνη απέναντι στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Μόσχα απαιτεί να μεταβάλει την Ουκρανία σε ουδέτερη ζώνη και απαιτεί να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά ενώ το Κίεβο αντιστέκεται στην ρωσική εισβολή εδώ και ενάμιση χρόνο, ο ισχυρός τσεχοσλοβακικός Λαϊκός Στρατός των 200.000 στρατιωτών δεν βγήκε από τα στρατόπεδα. “Οι επιθέσεις προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις, από την Ουγγαρία, τη Σοβιετική Ένωση, την Πολωνία, την Ανατολική Γερμανία, δημιουργήθηκε μια κατάσταση χωρίς λύση” λέει ο Τόμεκ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW