Το επίσημο δελτίο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε σήμερα κλείνει με την αναφορά του «βρετανικού DNA» του ΝΑΤΟ από την αρχή της δημιουργίας του. Η πρώτη του έδρα στο Λονδίνο και ο πρώτος του Βρετανός Γενικός Γραμματέας, Λόρδος Χέιστινγκς Λάιονελ Ίσμαϊ, είναι τα βασικά του σημεία σε αυτή τη σύνδεση.

75 χρόνια μετά από την υπογραφή του γνωστού και ως Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις 4 Απριλίου του 1949, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντιούνται χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, για να γιορτάσουν αλλά και να επισφραγίσουν την ισχυροποίηση της συμμαχίας του.

Δηλώσεις Κάμερον

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με εκπρόσωπό του τον υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Λόρδο Ντέιβιντ Κάμερον, δείχνει έτοιμο για πιο αποφασιστικές κινήσεις. «Το ΝΑΤΟ είναι όσο ποτέ άλλοτε πιο ισχυρό, πιο ενωμένο και πιο επίκαιρο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ένταξη των πιο πρόσφατων μελών της αμυντικής συμμαχίας, δηλαδή της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Με αφορμή αυτό, πίεσε τα μέλη για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Για να διασφαλίσουμε αυτή την ισχυροποίηση, πολλές χώρες διαθέτουν ήδη περισσότερα από το 2% των αμυντικών τους δαπανών και είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλα τα μέλη της συμμαχίας». Υπενθυμίζεται, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει κάτι μεταξύ 2,1% με 2,3% του ποσοστού του ΑΕΠ της χώρας, ενώ μετά το ξέσπασμα των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ υπάρχουν όλο και εντονότερες πιέσεις στο εσωτερικό ώστε αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, από τα 32 μέλη που αποτελείται το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην κατάταξη των αμυντικών δαπανών στο 3,01%, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 3,49% και την Πολωνία στο 3,9%, ενώ η Βρετανία βρίσκεται 10η στο σχετικό διάγραμμα με 2,07%.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW