Διεθνή

Από το Καλαμαζού στη Σάντρα Λίντσεϊ: Βήμα – βήμα η διαδρομή του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ

  • newsroom


Οι εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 ξεκίνησαν στις ΗΠΑ – Ποια ήταν η διαδρομή του εμβολίου και τα βήματα των αμερικανικών αρχών

Οι αμερικανικές αρχές δεν άφησαν ούτε ένα λεπτό να να πάει χαμένο όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου της Pfizer στους πολίτες των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή συμπληρώθηκαν τέσσερις μέρες από τον πρώτο εμβολιασμό στις ΗΠΑ, που σηματοδότησε την έναρξη μίας εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην εξάπλωση της πανδημίας μέσα στο 2021.

Το εμβόλιο της Pfizer έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μίσιγκαν.

Οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά του εμβολίου κατέφθαναν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου με φορτηγά, αεροπλάνα και ένοπλους φρουρούς στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια τις πρώτες δόσεις στα νοσοκομεία της χώρας.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, το εμβόλιο ήταν ήδη έτοιμο για τους πρώτους παραλήπτες του, με το Northwell Health, το μεγαλύτερο σύστημα υγείας στη Νέα Υόρκη, να χορηγεί το εμβόλιο σε εργαζόμενούς του.

Οι αεροπορικές εταιρείες εμπορευμάτων και επιβατών και οι εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών προετοιμάζονταν εδώ και μήνες για αυτήν την τιτάνια προσπάθεια, κατασκευάζοντας ειδικές μονάδες μεταφοράς φαρμάκων και δημιουργώντας ειδικά πρωτόκολλα για τη μεταφορά του εμβολίου της Pfizer.

Το Business Insider καταγράφει βήμα-βήμα τη διαδρομή του εμβολίου με σημείο εκκίνησης το Μίσιγκαν.

Το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Pfizer στην πόλη Καλαμαζού βρίσκονταν υπ’ ατμόν έπειτα κι από την έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές την προηγούμενη ημέρα.

Η έγκριση ήταν σχεδόν βέβαιη και η Pfizer ετοιμαζόταν για τη διάθεση του εμβολίου σ’ όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι πέρασαν το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας τις πρώτες αποστολές, οι οποίες αναχώρησαν την Κυριακή.

Λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση, ένα Boeing 777-200 της United Airlines μετέφερε με ναυλωμένη πτήση τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ από τις Βρυξέλλες.

Η United ξεπέρασε με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας έναν από τους μεγαλύτερους περιορισμούς σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, δηλαδή τη μεταφορά των ειδικών εμπορευματοκιβωτίων ε λεγχόμενης θερμοκρασίας.

Η εταιρεία έλαβε ειδική άδεια για να μεταφέρει ποσότητα ξηρού πάγου πέντε φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ξηρός πάγος θεωρείται επικίνδυνο αγαθό για την αεροπλοΐα. Ο ξηρός πάγος είναι η στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα που εξαχνώνεται στη διάρκεια της πτήσης για να διατηρήσει τη θερμοκρασία, δηλαδή επιστρέφει σε αέρια μορφή κι έτσι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αεροπλάνο αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πλήρωμα.

Κάθε αποστολή συσκευάζεται με πάνω από 20 κιλά ξηρού πάγου για να διατηρηθεί το εμβόλιο στην ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης των στους -70 βαθμών Κελσίου.

Σε οποιαδήποτε υψηλότερη θερμοκρασία το εμβόλιο μπορεί να καταστεί αναποτελεσματικό και καμία δόση δεν μπορεί να πάει χαμένη σ’ αυτόν τον «πόλεμο».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη μεταφορά του εμβολίου της Pfizer, καθώς ανταγωνιστικά εμβόλια από τη Moderna και την Johnson & Johnson δεν έχουν τόσο υψηλές προδιαγραφές μεταφοράς.

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας επίγειας μεταφοράς είναι η φόρτωση των αποστολών σε φορτηγά – ψυγεία.

Μερικά φορτηγά θα πάνε στο κοντινό αεροδρόμιο, ενώ άλλα θα διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα. Τα φορτηγά έχουν περισσότερες δυνατότητες για αποστολές ξηρού πάγου, καθώς ρυμουλκούμενο αποτελεί ξεχωριστό τμήμα.

Κι αφού όλα τακτοποιηθούν, το φορτηγά είναι έτοιμα να βγουν στους δρόμους.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, αυτά τα εμβόλια θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη μέρα.

Άνδρες της αστυνομίας συνόδευαν τα φορτηγά καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Το εμβόλιο είναι ένας σημαντικός στόχος για επίδοξους κλέφτες λόγω της μεγάλης σημασίας του φαρμάκου.

Ωστόσο, το πρώτο κονβόι δεν αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη διαδρομή προς το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Λάνσινγκ και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Gerald R. Ford» στο  Γκραντ Ράπιντς, όπου τα αεροσκάφη περίμεναν για να παραλάβουν το εμβόλιο.

Το Καλαμαζού έχει το δικό του αεροδρόμιο, αλλά εκείνα στο Λάνσινγκ και το Γκραντ Ράπιντς είναι τα πλησιέστερα για να υποστηρίξουν μεγάλες μεταφορές εμπορευμάτων από εταιρείες όπως η UPS Airlines και η FedEx Express.
Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν επίσης στο αεροδρόμιο καθώς τα τεράστια εμπορευματοκιβώτια φορτώθηκαν στο Boeing 757-200F, μαζί με τα κανονικά κιβώτια.

Εντούτοις, αν και συνεργάζονται με εταιρείες κολοσσούς όπως η iPhone και η Amazon, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν δηλώσει ότι θα δώσουν προτεραιότητα στο εμβόλιο.

Συνεπώς, είχε ήδη δοθεί προτεραιότητα στα εμβόλια και σε άλλα φαρμακευτικά προϊόντα λόγω της φύσης των εν λόγω αγαθών.

Επικεφαλής της πτήσης της UPS ήταν ο Χιούστον Μιλς, αντιπρόεδρος της UPS για τις πτητικές λειτουργίες και την ασφάλεια.

Ο Μιλς είναι βετεράνος της Marine Corps, ο οποίος είχε πετάξει με μαχητικά αεροσκάφη F-18 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο.

Το αεροσκάφος προσγειώνεται στις εγκαταστάσεις της UPS στο Λούισβιλ του Κεντάκι όπου οι αποστολές θα διανεμηθούν σ’ όλο το δίκτυο της UPS.

Μετά από μια γρήγορη πτήση 56 λεπτών προς τον νότο, το τζετ έφτασε στο Λούισβιλ. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στις πτήσεις εμβολίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Στο Λούισβιλ, οι αποστολές μπορούν να επιμερισθούν σε άλλα αεροσκάφη και φορτηγά. Η UPS Airlines πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ.

Μόλις φτάσουν στους προορισμούς τους, τα εμβόλια φορτώνονται σε φορτηγά όπως τα τυπικά καφέ φορτηγά παράδοσης της UPS.

Νοσοκομεία σ’ όλη τη χώρα έλαβαν το εμβόλιο μέχρι τη Δευτέρα με τους πρώτους εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται τη Δευτέρα το πρωί.

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, τα νοσοκομεία, από την περίθαλψη των πρώτων νοσούντων με COVID-19 έφτασαν λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της νόσου.

Κάθε συσκευασία περιλαμβάνει ένα μικρό φιαλίδιο με 5 δόσεις του εμβολίου.

Στη Νέα Υόρκη, η νοσοκόμα  Σάντρα Λίντσεϊ  ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι ηλικιωμένοι θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η  Σάντρα Λίντσεϊ  θα πρέπει να επιστρέψει σε 21 ημέρες για την επόμενη δόση. Και ολόκληρος ο κύκλος των logistics του εμβολίου θα ξεκινήσει από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη: 

Συναγερμός για το νέο στέλεχος του ιού – Ποιες χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις από Βρετανία

Κορωνοϊός – Γαλλία: «Σταθερή» η κατάσταση της υγείας του Εμανουέλ Μακρόν

Λινάτσας (AXIA Ventures): Το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει μεγάλες προοπτικές