Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι προέβλεπα πριν από λίγο καιρό, δήλωσε ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Berkshire Hathaway.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας έχει ωφελήσει σημαντικά τον όμιλό του.

Η οικονομία έχει “ανακάμψει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο” χάρη στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τη δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση, τόνισε ο Μπάφετ, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Berkshire, προσθέτοντας ότι το 85% της οικονομικής δραστηριότητας κινείται με “εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο “Προφήτης της Όμαχα” αναφέρθηκε, όμως, και στη μανία με τις εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς, γνωστές και ως SPAC, καθώς και στο “κύμα” των άπειρων επενδυτών (σ.σ. που οδήγησαν στη φρενίτιδα του Reditt) που κυνηγούν το γρήγορο κέρδος, φαινόμενα που όπως τόνισε κάνουν τις αγορές να μοιάζουν με “καζίνο”. Εξέλιξη που σύμφωνα με τον Μπάφετ καθιστά δύσκολο για την Berkishire να αξιοποιήσει τη ρευστότητα των 145,4 δισ. δολαρίων που έχει διαθέσιμη.

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο των SPACs έχει αυξήσει τις αποτιμήσεις των εταιρειών, που είναι πλέον πολύ ακριβές για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια ολική εξαγορά η Berkshire, η οποία έχει να πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη τέτοια κίνηση από το 2016.

“Είναι δολοφόνοι”, σημείωσε ο Μπάφετ, αναφερόμενος στις SPACs, προσθέτοντας ότι η Berkishire έχει γύρω στα 70-80 δισ. δολάρια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αλλά δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, όπου ο 90χρονος Buffett μαζί με τον 97χρονο αντιπρόεδρο της Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ, για περισσότερες από τρεις ώρες απάντησαν στις ερωτήσεις των μετόχων της εταιρείας.

Πολλές από τις δεκάδες επιχειρήσεις της Berkshire ανακάμπτουν καθώς η ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού περιορίζεται, οι εμβολιασμοί προχωρούν και οι περιορισμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα άρονται σταδιακά και ενισχύεται η εμπιστοσύνη για την οικονομία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2021 με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Μπάφετ φέτος σαφώς πιο αισιόδοξος σε σχέση με πέρυσι, στις αρχές της πανδημίας, οπότε εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος στην ετήσια συνέλευση της Berkishire, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ιστορική ανθεκτικότητα της χώρας σε μεγάλα προβλήματα, τα οποία ονόμασε “αμερικανικό θαύμα”, θα επικρατούσε ξανά.

Η συνάντηση της Berkshire πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη αυξημένα κατά 20% στα περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων ανήλθαν σε 11,7 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα Robinhood ο Μπάφετ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι παράνομο εκεί, ή κάτι ανήθικο «αλλά δεν νομίζω πως θα φτιάχνατε μία κοινωνία με τους ανθρώπους που το κάνουν». Παράλληλα υποστήριξε πως «εκμεταλλεύεται το ένστικτο του τζόγου της κοινωνίας και αυτό δεν είναι κάτι το αξιοθαύμαστο».

Διαβάστε ακόμη 

Κομισιόν- Τουρισμός: Χαλάρωση των μέτρων για τα ταξίδια αλλά και «φρένο ασφαλείας» για τις μεταλλαγές του ιού

Η εστίαση ανεβάζει ρολά – Αναλυτικοί κανόνες, όλα τα νέα μέτρα