Καθησυχαστικός για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Με τον τρόπο αυτό έστειλε «σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την BoE προκειμένου να περιοριστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.

Κόντρα στον προβληματισμό που υπάρχει για την υγεία του τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση των μικρών αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα και τους τριγμούς της Credit Suisse, ο Μπέιλι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί μετά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για την θωράκιση των τραπεζών έχουν λειτουργήσει, οπότε δεν υπάρχει λόγος για τις κεντρικές τράπεζες και στην προκειμένη περίπτωση για την Τράπεζα της Αγγλίας να αλλάξει στάση σε σχέση με το κόστος του δανεισμού.

Καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα

Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι η εντατική περιοριστική πολιτική στο νομισματικό πεδίο, που ήταν αναγκαία για τη μείωση του πληθωρισμού, δημιούργησε προβλήματα σε «κάποια τμήματα» του τραπεζικού κλάδου, όμως επέμεινε στη συνολική σταθερότητα του βρετανικού κλάδου.

«Δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια συστημική τραπεζική κρίση. Όταν κοιτάζω τις βρετανικές τράπεζες, παρουσιάζουν πολύ καλή κεφαλαιποίηση και ρευστότητα και είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και να υποστηρίζουν την οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, συμφώνησε με τις επισημάνσεις που έχουν κάνει και άλλοι διεθνείς παράγοντες, ξεκινώντας από το ίδιο το ΔΝΤ για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες και fintech (ήτοι οι λεγόμενες NBFCs), καθώς δεν υπόκειται στους ίδιους εποπτικούς κανόνες με τις παραδοσιακές τράπεζες.

Κατά τον Άγγλο κεντρικό τραπεζίτη η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί πηγή νέων ρίσκων για την σταθερότητα του συστήματος, κάτι που απαιτεί επαγρύπνηση. «Αυτό εξηγεί γιατί στην Τράπεζα της Αγγλίας διενεργούμε μια γενική άσκηση stress test σε όλο το σύστημα, στην οποία συμπεριλαμβάνουμε και τις μη τράπεζες, μαζί με τις τράπεζες, προκειμένου να χαρτογραφήσουμε τους κινδύνους».

Ερχονται κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, η θετική εκτίμηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μετρήσει στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Μια τοποθέτηση που οι επενδυτές μετέφρασαν ως ένδειξη ότι οι αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων θα συνεχιστούν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που… άνοιξε το χορό της αύξησης των επιτοκίων, το Δεκέμβριο του 2021. Έκτοτε έχει ανεβάσει τα επιτόκια συνολικά έντεκα φορές αυξάνοντας το κόστος δανεισμού από το 0,1% στο 4,25%.

Μετά και τις δηλώσεις Μπέιλι, οι αναλυτές περιμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της MPC, στις αρχές Μαίου.

Διαβάστε ακόμη 

Βακάκης: Το …«επιθετικό ελικόπτερο» της Jumbo, το 1 δισ. και το πάρτι που θα τελειώσει απότομα

Τζαννετάκης (Motor Oil): Θα ξεπεράσει τα 830 ΜW το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ το 2023

Πλειστηριασμοί: Ποια εταιρεία χάνει 4 οικόπεδα – «φιλέτα» στον Διόνυσο (pics)