Η πρόεδρος του Δικαστηρίου της Γενεύης Αλεξάντρα Μπάννα διάβαζε δυνατά και κοφτά την απόφαση για την υπόθεση δωροδοκίας στη Γουινέα.

Ο Ισραηλινός «βασιλιάς των διαμαντιών» και δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετζ άκουγε ήρεμα την πρόεδρο και το σκεπτικό της, φορώντας μάσκα και κρατώντας σημειώσεις.

Δίπλα του καθόταν ο «δικηγόρος του διαβόλου», όπως έχουν αποκαλέσει τον Ελβετό Μαρκ Μποννάν, που έγινε διάσημος όταν μέσω των Panama Papers αποκαλύφθηκε ότι ήταν διευθυντής σε 176 offshore εταιρείες της Mossack Fonseca.

Παρά την εξαιρετική του τοποθέτηση όμως, ο Στάινμετζ αυτή την φορά -δεν ήταν δα και η πρώτη- κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία αξιωματούχων της Γουινέας και πλαστογραφία εγγράφων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας μέσω της Beny Steinmetz Resources Group (BSRG) πλήρωσε ποσά ύψους 10 εκατ. δολαρίων, ώστε η BSRG να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou.

Αρχικά, τα δικαιώματα αποκτήθηκαν από τη Rio Tinto, αλλά ανακλήθηκαν με το αιτιολογικό των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του project, που χρονολογείται από το 2006.

Ο Στάινμετζ εισέπραξε πέντε χρόνια φυλακή και ένα πρόστιμο 50.000.000 δολαρίων, έκανε λόγο για μεγάλη αδικία και παραμένει προς το παρόν ελεύθερος, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που κατέθεσε.

Αυτή ήταν η δεύτερη καταδίκη μέσα σε λίγους μήνες, αφού στις 20 Δεκεμβρίου Ρουμανικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε υπόθεση ακινήτων, που κόστισε στο κράτος 145.000.000 δολάρια.

Με μια περιουσία που δεν δύναται να υπολογισθεί ακριβώς -άλλοι λένε ότι είναι πάνω από 2 δισ. δολάρια, το Forbes to 2019 την εκτίμησε στο 1 δισ.- ο Ισρσαηλινός μεγιστάνας παραμένει εν πολλοίς μια αινιγματική προσωπικότητα.

Μέχρι το 2016 κατοικούσε στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγό του Άγκνες, που του χάρισε τέσσερα παιδιά και η Γουινέα ήταν το μεγάλο του στοίχημα, αφού τα ορυχεία Σιμάντου κρύβουν ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο.

Από την Ανγκόλα στη Σιέρα Λεόνε

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Πανγαία», της εταιρείας με τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ μυθικές διστάσεις πήρε η κοντρα του με τον Τζορτζ Σόρος.

Δεν είναι η μοναδική στη μυστικοπαθή διαδρομή του 64χρονου Μπένυ, που φαίνεται ότι αρέσκεται να επενδύει εκεί που κυριαρχεί η δυστυχία, ο πόνος και οι εμφύλιες διαμάχες.

Τη δεκαετία του 1990 ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής διαμαντιών από την Ανγκόλα και λίγα χρόνια μετά έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτής στη Σιέρα Λεόνε.

Πολλοί λένε, χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν, ότι αγόρασε τεράστιες ποσότητες από τα λεγόμενα «ματωμένα διαμάντια», ενώ το 2013 ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής των διαμαντιών της De Beers και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος προμηθευτής του οίκου Tiffany & Co.

Μετά ήρθαν οι επενδύσεις στο real estate, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στα μεταλλεύματα, μέσα από ένα δίκτυο εταιρειών που δραστηριοποιείται σε πάνω από 20 χώρες.

Ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του οραματιστή, έπαθε εμμονή με τον ανεκμετάλλευτο πλούτο των ορυχείων Σιμάντου στη Γουινέα, τέτοια που άρχισε να «λαδώνει» κρατικούς αξιωματούχους με μίζες χιλιάδων ή εκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνών από τις αρχές των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Γουινέας και του Ισραήλ, όλα τα στοιχεία έδειξαν τον αιγματικό Κροίσο.

Συνελήφθη δύο φορές, τον Δεκέμβριο του 2016, όπου και έμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό για έναν μήνα, πριν αφεθεί ελεύθερος, και τον Αύγουστο του 2017.

Πολλοί ίσως να μην περίμεναν από τον Στάιμεντζ ότι θα έδινε το παρών στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα, όμως αυτοί μάλλον δεν ήξεραν καλά τον χαρακτήρα του Ισραηλινού, που διαθέτει όμως και τη γαλλική υπηκοότητα.

Έχοντας αρνηθεί τις κατηγορίες, ήλπιζε ότι και αυτή τη φορά θα «καθαρίσει» και θα βγει αλώβητος από την αίθουσα του διακστηρίου της Γενεύης.

Λίγη ώρα μετά τη απόφαση και φορώντας τη μάσκα του, ο άνθρωπος που φιλοδοξούσε να γίνει βασιλιάς των ορυχείων στη Γουινέα, αποχώρησε μαζί με τον δικηγόρο του.

Κάποιοι που τον είδαν για λίγο, θα ορκίζονταν ότι περπάταγε με σκυφτό κεφάλι…

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Βοήθησε στα έσοδα και στις πωλήσεις το click away τον Νοέμβριο

Στο τραπέζι σχέδιο εφαρμογής τοπικών lockdowns μετά τις εικόνες συνωστισμού

Παγκόσμιο «σαφάρι» για ένα κενό εμπορευματοκιβώτιο